Na današnji dan je otišao „Kišni čovek“ Ajrton Sena – legenda Formule 1

Jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1, Ajrton Sena, u 34. godini je poginuo u katastrofalnoj nesreći u Imoli 1. maja 1994. godine.

Prva pobeda – „Kišni čovek“

Prva pobeda po kiši, sa kojom se uspeo do neslućenih visina, ali i sklonost ka vožnji u teškim uslovima, zaslužni su za nadimak „Kišni čovek“, po kome je zapisan među svetskim legendama automobilizma.

Harizmatičan, hrabar, velikodušan, religiozan, to su epiteti urezani u samu strukturu njegove ličnosti.

Rođen je 21. marta 1960. godine u Sao Paulu. Otac mu je bio Milton Guirado da Silva, zemljoposednik i vlasnik fabrike, a majka Neide Sena da Silva.

Poticao je iz ugledne, bogate porodice. Bio je srednje dete, imao je stariju sestru Vivjen i mlađeg brata Leonarda.

Italijansko – špansko – brazilska kombinacija

Senina majka Neida imala je italijanske korene. Baka po ocu bila je Špankinja. Na Seninom licu uočljiv je trag Južnjaka, vatrenih i strastvenih predaka. Kako je prezime „da Silva“ bilo veoma rasprostranjeno, on je preuzeo majčino srednje ime, Sena.

Od detinjstva opsednut trkama

U blizini njegove kuće nalazio se aerodrom. Od ranog detinjstva pokazivao je ljubav i interesovanje prema automobilima i moto trkama. Vozio je džip po imanju, obilazeći ga uzduž i popreko.

Diplomirao je na koledžu 1977. godine sa ocenom pet iz fizike. Kasnije je upisao specijalizaciju iz poslovne administracije, ali posle tri meseca napustio je školovanje.

Selidba u Englesku i prvi izazov

Preselio se u Iton u Engleskoj 1981. godine kako bi otpočeo sa jednosed trkama. Pod roditeljskim pritiskom, da preuzme porodični posao, vraća se u Brazil i objavljuje da se povlači iz sveta Formule. Ali, vatrena krv tekla je njegovim žilama, a adrenalin i ljubav prema Formuli preveliki da bi bili zapostavljeni, pa se vratio i preuzeo vođstvo na autostradama.

Britansko i Evropsko Formula Ford 2000 Takmičenje je osvojio 1982. godine i na taj način, u velikom stilu objavio povratak „Kišnog čoveka“. Vozio je za Toleman, Lotus, Meklaren i Vilijams.

Imola 1994. godine – Crna tačka Formule 1

San Marino Grand Pri trka održavala se na autodromu Enco Dino Ferari u Imoli od 28. aprila do 1. maja 1994. godine.

Prva nesreća – Senin sunarodnik povređen

Tokom popodnevne kvalifikacione sesije Senin sunarodnik i štićenik Rubens Barikelo je zadobio povrede nosa i ruke i povukao se sa događaja. Barikelo je izvestio da je Sena bio prva osoba koju je video kad se osvestio.

Druga – nastradao novajlija Rocenberger

Tokom subotnjih kvalifikacija Austrijanac Ronald Rocenberger je poginuo, nakon ulaska u krivinu pri brzini od 310 kilometara na čas. Sena je odmah posetio mesto nesreće i medicinski centar. Tamo ga je dočekao profesor medicine FIA-e, Sid Votkins, koji je uplakanom Seni predložio da se povuče s trke i da se bavi pecanjem, koje su obojica voleli, na šta je Sena odgovorio da ne može da prestane da se trka.

Dvostruka katastrofa – poginuo Ajrton Sena – trka nastavljena

Sutradan 1. maja Sena je poginuo u stravičnoj nesreći. Više miliona ljudi slivalo se ka Seninoj kući u Sao Paulu, kako bi odalo počast hrabrom strastveniku Formule 1, svom sugrađaninu.

Trka je nastavljena. Šumaheru je pripao neslavan trofej Imolskog „masakra“.

Na današnji dan je otišao "Kišni čovek" Ajrton Sena - legenda Formule 1 2
Statua Ajrtona Sene u Barseloni Foto: Shutterstock/Roman Belogorodov

Gestovi Senine velikodušnosti

U olupinama kokpita Seninog bolida nađena je austrijska zastava, koju je nameravao da raširi kad zakorači na pobedničko postolje. Taj čin sam za sebe govori o velikoj ljudskosti „Kišnog čoveka“.

Pomoć kolegama na stazi

Nekoliko puta je rizikovao i život na stazi da bi pomogao drugima: na stazi „Spa Frankošamp“ 1992. godine, kada je tokom slobodnog treninga Erik Koma imao udes svi vozači su brzo prošli, dok je Sena stao, izašao iz bolida i bez straha prišao olupini bolida da bi sprečio da se bolid zapali.

Tu nije bio kraj njegove velikodušnosti, nakon njegove smrti ustanovljeno je da je velike iznose donirao humanitarnim organizacijama, koje se brinu i pomažu deci.

Duboka religioznost Ajrtona Sene

Duboko je bio religiozan, na letovima od Sao Paola do Evrope čitao je Bibliju. Nesvakidašnje za mladog momka, koji je okusio slavu, uspeh. Bio je posvećeni katolik. Jednom je izjavio: „Samo zato što verujem u Boga, što imam vere u Boga, ne znači da sam imun, da sam besmrtan“.

Iza zatvorenih vrata

Sena je uživao u nizu fizičkih aktivnosti, uključujući trčanje, skijanje na vodi, veslanje. Takođe, imao je i nekoliko hobija; letenje pravim i modelima aviona, pecanje, vožnja čamcem i njegovih omiljenih Dukati motora. Bio je prvi uvoznik audija u Brazil.

Ranih 90-tih osnovao je svoj robni brend predstavljen logom sa dvostrukim slovom S, po njegovom punom prezimenu Sena da Silva. Sena brend je korišćen za odeću, satove, bicikle. Entuzijastični momak pun južnjačkog žara, koji je celokupnim bićem žudeo za avanturama.

Ljubav, žene ili trka

Bez sumnje, žene je voleo i one su volele njega. Bio je oženjen Lilian de Vaskonzelos od 1981. do 1982. godine. Znali su se od malih nogu. Ubrzani ritam priprema, probnih vožnji, takmičenja predstavljali su tačku spoticanja, kojoj se Lilian teško prilagođavala.

Jednom prilikom je izjavila: „Ja sam bila njegova druga strast. Njegova prva strast bila je staza. Za njega ništa nije bilo važnije od trke, ni porodica, ni žena, ništa“.

Brak nije funkcionisao, razveli su se.

Adriane Galisteu

Adriane bivši model, brazilska gliumica i TV lice bila je poslednja Senina devojka sa kojom se zabavljao u vreme njegove pogibije u Imoli. Upoznali su se na Velikoj nagradi Brazila 1993. godine. Bila je devojka sa kišobranom, jedna od mnogih. Dugo mu se divila iz daleka, ali nije slutila da će postati par.

Tog dana njen svet je stao. Nekoliko sati pre početka trke se čula sa Senom, rekao joj je da se ne oseća dobro i da je tužan. S obzirom na nesreće, Barikelo se zbog povreda nalazio u bolnici, Racenberger je poginuo. Dugo nije mogla da poveruje da je poginuo.

Bio je to strašan udarac za Brazil, ceo svet, a pogotovo za mladu devojku, ludo zaljubljenu u najboljeg vozača Formule 1. Trebalo je da prođe dosta dugih godina kako bi se emotivno oporavila od gubitka koji ju je zadesio.

Senino nasleđe

U znak sećanja na njega, porodica Ajrtona Sene je osnovala fondaciju „Instituto Ajrton Sena“, koja pomaže mladima i deci širom sveta, a pogotovo u Brazilu.

Svakodnevno gledajući siromaštvo, nemaštinu brazilskih favela, veliko srce Ajrtona Sena delilo je ljubav i novčanu pomoć neštedemice.

I dalje nastavlja u istom ritmu putem fondacije. Inspirisani njegovom ličnošću, pevači, dizajneri su stvarali pesme, motore… Lučo Dala „Ajrton”, Kris Rea „Saudade“ i mnogobrojni ostali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *