Muzej primenjene umetnosti proslavio 72. rođendan

Izložba „Na staklenom putu: Umetnost stakla i reprezentacija u Srbiji 1850–1950” predstavljena je u Muzeju primenjene umetnosti (MPU) povodom 72. rođendana ove ustanove i obeležavanja Međunarodne godine stakla koju su proglasile Ujedinjene nacije. Autorka je Biljana Crvenković, viši kustos MPU-a.

Izložbu je otvorila Maja Gojković, ministarka kulture. Ona je ukazala na muzeološku i obrazovnu ulogu koju Muzej ima na kulturnoj sceni Srbije.

– Podatak da ovaj muzej poseduje oko 37.000 predmeta primenjene umetnosti, među kojima dela velikog umetničkog i istorijskog značaja, svedoči o važnom mestu koje on zauzima u kulturnom životu Srbije i Beograda. Bogate zbirke metala i nakita, nameštaja, stakla, arhitekture, da pomenem samo neke, na prvom mestu prikazuju veliku tradiciju primenjene umetnosti na ovim prostorima – rekla je Gojkovićeva.

Maja Gojković i Biljana Crvenković na otvaranju izložbe „Na staklenom putu”

Na postavci je prikazano 130 eksponata i pratećeg materijala MPU-a, Zavičajnog muzeja Jagodina, Zavičajnog muzeja Paraćin, Narodnog muzeja Kikinda, Etnografskog muzeja i drugih institucija koji ilustruju proizvodnju najznačajnijih fabrika 19. i prve polovine 20. veka sa teritorije Srbije.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!