Koji dan je za đake neradni, a kada ih čeka raspust?

Za učenike osnovnih i srednjih škola, petak, 11. novembar biće neradni zbog državnog praznika Dan primirja u Prvom svetskom ratu i to je jedini neradni dan za školarce u ovom četiri meseca dugom prvom polugodištu.

Prethodnih godina u školskom kalendaru bio je predviđen jesenji raspust koji je najčešće trajao po nekoliko dana, a lane su, podsetimo, učenici imali celu nedelju odmora, pošto je Krizni štab doneo odluku da se ovaj raspust produži usled nepovoljne epidemiološke situacije izazvane korona virusom.

Od početka ove školske godine za nadležne kovid praktično ne postoji, jer učenici nastavu pohađaju u učionicama, a sem nekoliko oglašavanja početkom septembra Ministarstvo prosvete je prestalo da objavljuje odluke Tima za škole, sa podacima o broju zaraženih učenika.

Đaci će, dakle, sa neradnim predstojećim petkom imati produženi vikend, a naredni predah imaće na zimskom raspustu.

Zbog postojanja dva kalendara obrazovno-vaspitnog rada – jednog koji donosi AP Vojvodina i važi u pokrajinskim školama i drugog koji utvrđuje Ministarstvo prosvete, a koji važi za ostatak teritorije Srbije, zimski raspust se ne poklapa za sve učenike.

Za učenike u Vojvodini prvo polugodište se završava u petak, 23. decembra.

Zimski raspust za osnovce će trajati od ponedeljka, 26. decembra do petka 13. januara, a drugo polugodište počinje u ponedeljak, 16. januara.

Srednjoškolci će na zimskim ferijama biti od 26. decembra do petka 6. januara, a na nastavu se vraćaju u ponedeljak, 9. januara.

Što se tiče ostatka Srbije, prvo polugodište se završava u petak, 30. decembra.

Zimski raspust počinje u ponedeljak, 2. januara 2023. godine, a završava se u petak, 20. januara za osnovce, odnosno u petak, 13. januara za srednjoškolce.

Za učenike osnovne škole drugo polugodište počinje u ponedeljak, 23. januara, a za srednjoškolce u ponedeljak, 16. januara.

Sve đake i sredinom februara čeka petodnevni predah, a spajanjem Dana državnosti i vikenda neće ići u školu od 15. do 19. februara.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!