Milionska ulaganja železare za smanjenje zagađenja

 Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč posetio je železaru HBIS, sa predstavnicima mesnih zajednica Radinac, Ralja i Vranovo, koje okružuju ovu fabriku. Oni su sa domaćinima obišli novu agloliniju. Generalni direktor kompanije Vang Liensi podsetio je da je od preuzimanja železare 2016. godine uloženo više od 300 miliona evra u projekte koji su uglavnom usmereni na zaštitu životne sredine. Rekao je da je to tek početak ulaganja u ekološke projekte.

– Dobili smo i integrisanu (IPPC) dozvolu nedavno za lokaciju Smederevo i sebi zacrtali u planovima da do 2025. godine postignemo nivo emisija koji je propisan u EU. Istovremeno je neophodno razumevanje i strpljenje svih, zato što je ovo višedecenijski problem koji smo nasledili, a svakako nećemo štedeti napore da ga rešimo u narednim godinama – poručio je Vang.

Ljubica Drejk, generalna menadžerka zaštite životne sredine u HBIS-u, rekla je da u kompaniji ima osam kontinualnih merača na dimnjacima, te da centralni dimnjak na novoj agloloniji ima trostruki sistem otprašivanja: elektrofilter, vrećasti filter i sistem za odsumporavanje gasova.

Na njemu imamo kontinualni merač i prašina se na njemu maksimalno kreće od 2 mg/m3, a nama je limit 50 mg/m3, kazala je Drejk, dodajući da su povećali kontrolu dopreme i istovara sirovina, kao i da se redovno prskaju putevi, peru i asfaltiraju saobraćajnice.

Izvršni direktor za proizvodnju Vladan Mihailović istakao je prednost tri nova postrojenja koja su energetski efikasna, jer koriste visokopećni gas umesto skupog prirodnog gasa i imaju minimalan uticaj na životnu sredinu. To su nova aglolinija, rezervoar za visokopećni odakle se snabdevaju ostala fabrička postrojenja i nova koračna peć u Toploj valjaonici.

Gradonačelnik Beč rekao je između ostalog da je dobro što postoji dijalog sa meštanima sela u neposrednom okruženju fabrike, te da železara kroz plate velikog broja sugrađana doprinosi znatnom prilivu u gradski budžet. Sa predstavnicima mesnih zajednica govorilo se o ekološkim problemima i mogućnostima ozelenjavanja dela pojasa van kruga fabrike, uređenja zelenih površina i pešačkih staza.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!