Mask je odmah otpustio rukovodstvo „Tvitera”

Ilon Mask je i zvanično kupio „Tviter” i otvorio vrata Donaldu Trampu da se vrati na mrežu i osnaži uticaj u Republikanskoj stranci pred predstojeće izbore za Kongres i guvernere. Posle brojnih peripetija, najbogatiji čovek na svetu prekjuče je postao vlasnik „Tvitera” za 44 milijarde dolara. Odmah je otpustio rukovodstvo, a očekuje se da bi mogao da podeli otkaze i većini zaposlenih (pominje se čak 75 odsto njih). Kako prenosi „Biznis insajder”, obezbeđenje je u četvrtak uveče iz sedišta kompanije u San Francisku sprovelo troje pripadnika najvišeg menadžmenta, uključujući generalnog direktora Paraga Agravala.

Mask je u sredu došao na poslednje pregovore, a u zgradu je, u skladu sa svojim ekscentričnim imidžom, ušao noseći sudoperu. Kasnije je tvitovao da je „ptičica slobodna”. To je značilo da je konačno postao vlasnik i da više neće biti cenzure, koju je često zamerao ovoj društvenoj platformi.

Najpoznatiji korisnik koga je „Tviter” izbacio je Donald Tramp. Bivši američki predsednik mogao bi ponovo da postane uticajni tviteraš, što bi povećalo njegovu vidljivost deset dana pred međuizbore. Iako se njujorški milijarder ne bori na izborima 8. novembra, mogao bi da tvitovima „potpali” biračko telo i pomogne republikancima u trci za Kongres i guvernerska mesta. Tramp je imao 88 miliona pratilaca na „Tviteru”. Ako bi milioni ljudi ponovo čitali šta on piše, to bi „poguralo” i njegovu eventualnu kandidaturu za predsednika na izborima 2024.

Samo nekoliko dana pre kraja mandata Tramp je uklonjen sa „Tvitera”. Mreža je tada ocenila da je šef Zapadnog krila širio laži da su predsednički izbori 2020. pokradeni i podsticao podržavaoce da upadnu u Kapitol 6. januara 2021.

Kako je obećao Mask, svi koji su isključeni mogu da se vrate, uključujući i Trampa. „Tviter” će postati „digitalni gradski trg”, saopštio je novi vlasnik, koji je ocenio da je zabrana protiv Trampa bila „budalasta”.

Tramp je ranije izjavljivao da se neće vraćati na „Tviter”, jer je u međuvremenu pokrenuo sopstvenu društvenu mrežu, gde objavljuje svoje stavove. Mediji predviđaju da bi nekadašnji američki lider mogao da se predomisli, jer njegova platforma „Istina” nije ni približno posećena kao „Tviter”.

Mask se obogatio kao vlasnik najvećeg proizvođača električnih automobila „Tesla”. Kasnije je širio biznis, između ostalog i pokrenuvši „Spejs eks”, kompaniju za proizvodnju satelita i raketa. Počekom godine počeo je da kupuje deonice „Tvitera”, a u proleće je već postao najveći akcionar. Već tada je nagovestio da će potpuno preuzeti kompaniju, ali se onda povlačio iz dogovora, saopštavao da odustaje od kupovine i tvrdio da ga je kompanija navela da ponudi previsoku cenu jer je uvećala broj korisnika računajući i lažne profile. „Tviter” je tužio Maska tvrdeći da najimućniji čovek na svetu ne može da povuče ponudu. Na kraju se vlasnik „Tesle” ponovo predomislio i odlučio da ipak želi i „Tviter”.

Mask je kritikovao američke društvene mreže tvrdeći da su zbog preterane političke korektnosti skliznule u cenzuru.

Liberalni mediji su sumnjičavi prema američkom biznismenu rođenom u Južnoj Africi, tvrdeći da će on širom otvoriti vrata za korisnike koji šire govor mržnje i teorije zavere. „Glavni tviteraš” je u četvrtak izjavio da se sloboda govora vraća na platformu, ali da ona ipak neće postati mesto „gde možete da napišete bilo šta bez posledica”.

Maskovim dolaskom na čelo „Tvitera” menjaju se stvari u američkoj politici. I to ne samo zbog Trampa, piše „Politiko”. Na mrežu bi mogli da se vrate i drugi konzervativni političari koje je oterala liberalna Silicijumska dolina, oličena u „Fejsbuku” i „Tviteru”. Među njima je i velika nada Trampovog krila Republikanske stranke, kongresmenka Mardžori Tejlor Grin, koju je „Tviter” sklonio „jer je širila dezinformacije o vakcini protiv kovida 19”.

Više organizacija za zaštitu ljudskih prava pozvalo je kompanije da povuku reklame sa „Tvitera” ako novi vlasnik dozvoli da mreža „zatruje informativni prostor i postane pretnja po javnu bezbednost”. Novi vlasnik ne sme da rizikuje da izgubi previše oglašivača i korisnika, zaključuje „Gardijan”, dodajući da će za platformu biti rizično i ako Mask ostvari ideju da uvede pretplatu.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!