Lajčak se oglasio uoči novog sastanka sa Vučićem i Kurtijem

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da je tokom nedavnog sastanka u Prištini, u okviru priprema za sledeću rundu dijaloga na tehničkom nivou u Briselu, na sastanku sa Aljbinom Kurtijem ukazao na važnost izbegavanja bilo kakvih nekoordinisanih poteza koji bi mogli da poremete proces normalizacije.

“Tokom sastanka u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem, razgovarali smo o očekivanjima od predstojećeg sastanka u Briselu, a ja sam istakao potrebu da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i njegovog Ohridskog aneksa. Takođe sam naglasio važnost izbegavanja bilo kakvih nekoordinisanih poteza koji bi potencijalno mogli da poremete proces”, naveo je Lajčak.

On je izrazio zabrinutost zbog dešavanja na severu Kosova i Metohije, o čemu su ga, kako je naveo, upoznali predstavnici civilnog društva i političkih partija tokom posete tom delu KiM.

“Nažalost, ono što sam čuo zabrinulo me je. Zato sam ponovio potrebu da se izbegne svaka mogućnost eskalacije i da se u potpunosti fokusira na normalizaciju”, poručio je Lajčak.

On se osvrnuo i na posetu Beogradu, gde se u petak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

“Tokom našeg sastanka, razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara i njegovog Aneksa od 18. marta kako bismo se pripremili za sastanak u Briselu koji će se održati sutra”, naveo je slovački diplomata.

On je izrazio očekivanje da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji Sporazuma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *