Lajčak: Na sastanku u Briselu glavne teme prvi nacrt ZSO i pitanje nestalih

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da će na sastanku 2. maja u Briselu, na kojem bi trebalo da učestvuju srpski predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, glavne teme biti prvi nacrt statuta Zajednica srpskih opština i pitanje nestalih osoba.

Sumirajući proteklu nedelju, Lajčak je rekao da je ovo vreme intenzivnih priprema i da će, posle Ohrida, ovo biti prvi sastanak Beograda i Prištine na visokom nivou.

– Očekujemo da će obe strane doći u Brisel dobro pripremljene i da su poptuno posvećene fazi implementacije – naveo je Lajčak na Fejsbuku.

On je dodao da se ranije ove nedelje u Briselu sastao sa komandantom Kfora Anđelom Ristučom kako bi obavestili jedan drugog o oblastima odgovornosti.

– Cenim našu blisku saradnju i njegov vredan uvid u bezbednosnu situaciju na Kosovu, konkretno na severu. Takođe sam se sastao sa predsednikom Sektora za spoljne odnose Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC) Dimitrisom Dimitrijadisom. Zahvalan sam za njegovo interesovanje i podršku dijalogu, i cenim praktične napore EESC u ohrabrivanju dijaloga i saradnji u ostvarenju napretka naših zajedničkih ciljeva na Zapadnom Balkanu – istakao je Lajčak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *