Dogovor je pao: Kraj sezone štrajkova u Nemačkoj?

Zaposleni u javnoj upravi u Nemačkoj dobiće osetna povećanja plata nakon serije štrajkova. Dogovora još nema sa železničarima i osobljem aerodroma.

Oko 2,5 miliona zaposlenih u javnoj upravi dobiće bitna povećanja zarada. To je rezultat maratonskih pregovora države, lokalnih samouprava i sindikata ver.di koji je poslednjih meseci insistirao da povećanja plata prate inflaciju.

To je možda kraj – barem većine – povremenih štrajkova koji su proteklih meseci paralisali Nemačku. Naizmenično nisu radile gradske administracije, bazeni, komunalna preduzeća, vrtići, aerodromi, gradski prevoz ili održavanje autoputeva.

Kako je rekla ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, postignut je “dobar i fer” dogovor.

Dil težak milijarde

Zaposleni će dobiti bespovratnih 3.000 evra pomoći zbog inflacije i to tako što će u junu biti isplaćeno 1.240 evra, a potom od jula do februara iduće godine po 220 evra mesečno.

Potom od marta iduće godine svima rastu plate za 200 evra, plus još 5,5 odsto – ali tako da ukupno povećanje iznosi najmanje 340 evra.

Dogovor će biti na snazi dve godine, što znači da bi se tek tada moglo nanovo pregovarati i da sindikati neće štrajkovati do tada.

– Moramo da privučemo više stručne radne snage. Zato mi je važno da se javna služba načini atraktivnijim poslodavcem – rekla je socijaldemokratska ministarka Fezer.

Računa se da će dogovor koštati državni budžet blizu pet milijardi evra za dve godine, dok će gradovi i opštine ukupno izdvojiti oko triput više. Sa oko dvadeset milijardi evra više, ovo je jedna od najvećih suma koje su sindikati ikad izborili.

Šta sa železnicom i aerodromima?

Ipak je šef sindikata ver.di Frank Verneke rekao: “Odlukom da prihvatimo ovaj kompromis došli smo do granice izdržljivosti.”

Sada će moćni sindikat pokrenuti anketu među članstvom, a konačnu odluku doneće 15. maja. No, Verneke je već rekao da sadašnji dogovor isključuje mogućnost generalnog štrajka.

Doduše, i dalje nema dogovora poslodavaca sa sindikatom železničara EVG i osobljem na aerodromima. Nakon petka (21. april), kada pola dana nije bilo vozova i tri aerodroma nisu radila, za ponedeljak je najavljen novi štrajk na berlinskom aerodromu.

EVG je za sada odbio istu ponudu koju je dobio ver.di, a novi pregovori su zakazani za utorak (25. april). Sada dogovor sa krupnijim sindikatom stavlja i železničare pod pritisak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!