Kovačica nagradila pregaoce u kulturi

Za postignuća u oblasti kulture u 2022. godinu, Opštine Kovačica nagradila je 32 pojedinaca, udruženja, obrazovne ustanove, medijske kuće i najbolje realizovane projekte u oblasti likovnog, književnog, pozorišnog, muzičkog i izvornog narodnog stvaralaštva, multimeju, kao i za životno delo, Svi oni su, kako je navedeno, svojim aktivnostima dali izuzetan doprinos kulturnoj pormociji Republike Srbije i opštine Kovačica.

U pojedinačnoj kategoriji nagrađeni su umetnici iz Uzdina, Padine, Debeljače, Crepaje, Kovačice, Stare Pazove, Beograda, Kanjiže a u kategoriji kolektiv  Orkestar O.Š.Sava Žebeljan Crepaja, Dečiji folklorno umetnički ansambl ,,VLOČKA’’ i Turistička organizacija opštine Kovačica. U oblasti najbolji projekti Naučno edukativni kamp za mlade talente – Regionalni centar za talente ,,Mihajlo Pupin,, Pančevo, projekat Festival jabuka UŽ „Vidovdan“ Crepaja.

Na svečanosti upriličenoj u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici, nagradu za životno delo uručeno je kulturnom radniku Martinu Đurišu iz Padina, režiseru, scenaristi, prevodiocu,Fedoru Popovu iz Padine, bibliotekarki Evi Taubert iz Padine  slikarki Zuzana Vereski iz Kovačice, Adamu Dalea iz Uzdina, graditelju gudačkih instrumenata, Janu Njemčeku iz Kovačice, Iloni Fekete i Rozaliji Čanki iz Debeljače. Specijalna nagrada za promociju nauke i kulture Kovačice i Republike Srbije u inostranstvu dodeljena je Slobodanu Aleksiću, predsedniku udruženja Srba grada Poreča.

Ispred Saveta za kulturu Opštine Kovačica, Branislav Atanacković, je istakao da su priznanja snažno potkrepljena rezultatima rada nagrađenih. Zamenik predsednika Opštine, Petar Višnjički istakao da će Opština i nadalje snažno podržavati sve pojedince i kolektive, zahvaljujući kojima se o Kovačici dobro govori u zemlji i šire, dok je pomoćnica predsednika Opštine, Mirjana Meliš, posebno istakla napore žena ovog kraja u čuvanju kulture i tradicionalnih vrednosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *