Dodik: Juče se moglo videti da je Konaković s HDZ-om postigao dogovor o izbornom zakonu

Predsednik RS-a Milorad Dodik se oglasio nakon što se juče nije pojavio na Mostarskom sajmu kazavši da nije htio sedeti za istim stolom sa Kristijanom Šmitom niti da „kvari idilu“ ministru spoljnih poslova BiH Elmedinu Konakoviću, prenosi klix.ba.

Dodik je na početku kazao kako ceni trud koji godinama ulaže predsednik HDZ-a Dragan Čović u Mostarski sajam, no da je ipak imao razloge da se danas tamo ne pojavi.

„Mostarski sajam ima veliki značaj i uvek sam cenio trud, kao i lični integritet, koji u ovaj događaj godinama ulaže Dragan Čović. I to ništa nije sporno. Međutim, kada sam video da treba da sedim za stolom s Kristijanom Šmitom, onda nisam hteo da kvarim idilu o kojoj Konaković govori i da remetim osećaj uspeha u formiranju Vlade Federacije, onako kako je formirana.

Sve drugo je izvan tog, uspješna usaglašenost o kojoj je govorio Konaković, koji kaže da je za dogovor, a onda mimo bilo kakvog dogovora nameće stav kako će BiH glasati u Savetu Evrope o takozvanom Kosovu, ili kako da se glasa u UN-u bez konsultacija s Predsedništvom BiH. To nije dogovor, već kršenje dogovora“, poručio je Dodik.

Predsednik RS-a je dodao da se ono o čemu je govorio Konaković ne može okarakterisati kao volonterizam.

„Priča o gasovodu iz Srbije traje već 15 godina i znamo da nivo BiH treba dati formalnu saglasnost za dodirnu tačku. Konaković pojašnjava da je to voluntarizam Republike Srpske, što nije tačno u pogledu voluntarizma. Svih ovih godina pokušavali smo da se dobije formalna saglasnost za gasovod i dalje ne razumijemo zašto ne može. Po tom pitanju isto je bilo još od Zlatka Lagumdžije pa do danas“, istakao je Dodik.

Dodao je da poslednja sednica Veća ministara BiH nije održana upravo zbog pitanja gasovoda.

„Na zadnjem radnom sastanku s predstavnicima „trojke“ rečeno je da razvojni projekti neće biti zaustavljani. A jedan od razloga zašto nije održana poslednja sednica Saveta ministara je upravo tačka dnevnog reda o gasovodu. Onda se nakon toga dodaju druge tačke dnevnog reda, a ta konekcija izostavi. To nije dogovor i ne može biti. Sada ide njihova priča o južnoj konekciji, to je samo novo uslovljavanje. Ali, mi nemamo ništa protiv stavljanja te južne konekcije na dnevni red sednice Saveta ministra“, poručio je Dodik.

Na kraju je kazao da je danas bilo jasno da je Konaković s HDZ-om postigao dogovor oko Izbornog zakona.

„Što se tiče zakona o vanjskim poslovima, BiH ga nikad nije imala i o tome treba da se dogovara. Konaković spominje i zakon o VSTV-u, koji je problematičan i on predstavlja jedan od prijedloga Evropske komisije iz 14 prioriteta. Ali kako to da se iz Prioriteta izdvaja samo ono što odgovara Bošnjacima ili ko je taj koji kaže šta je to što je bitnije od drugog iz tih prioriteta? Ono što je danas moglo da se vidi, Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro. Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Videćemo“, zaključio je Dodik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *