Kako razumeti zločin deteta

O učeniku sedmog razreda Osnovne škole „Vladislav Ribnikar”, koji je juče počinio strašan zločin i razlozima koji su ga motivisali na ovaj čin, nezapamćen na našim prostorima, još nemamo dovoljno pouzdanih informacija. Školski psiholog Marina Nadejin ističe da će ovaj zločin obeležiti ne samo ceo život dečaka koji je juče krenuo u školu sa idejom da počini masovno ubistvo, već i svih đaka koji pohađaju ovu školu – naročito one koji su bili direktne žrtve i svedoci ovog zločina.

„Ono što sigurno znamo jeste da je pištolj po zakonu morao da bude zaključan i obezbeđen. Ono što možemo da pretpostavimo jeste da je ovaj dečak i ranije pokazivao znake problematičnog ponašanja na koje ili niko nije obraćao pažnju, ili ih je ignorisao”, navela je naša sagovornica.

Na pitanje kako ovaj zločin može da utiče na drugu decu i da li može da ih podstakne na nasilje, Nadejinova je rekla da je „ovo toliko šokantan događaj da će sve škole sigurno maksimalno podići nivo bezbednosti, kako bi se sprečili slični slučajevi”. Međutim, kako je upozorila, brojna psihološka istraživanja govore da nakon stravičnih ubistava ili samoubistava u društvu dolazi do porasta broja homicida i suicida. Podsećanja radi, ovaj fenomen se u psihologiji naziva „Verterov efekat”, a nazvan je po velikim broju samoubistava mladih ljudi, do kojih je došlo nakon objavljivanja knjige „Jadi mladoga Vertera”, u kojoj Johan Volfgang Gete piše o nesrećnoj ljubavi mladog čoveka, njegovom begu od skučenosti sredine i osećanju izgubljenosti.

Školski psiholog je ocenila da je nezahvalno spekulisati šta je motivisalo dečaka da počini ovakav zločin.

„Da je mene juče neko pitao da li je masovno ubistvo u školi moguće u Srbiji, odgovorila bih odrično. Međutim, ovaj događaj je povod da svi iz njega nešto naučimo i ja sam sigurna da će Ministarstvo prosvete adekvatno reagovati i napraviti neki plan prevencije nasilja u školskim ustanovama”, ocenila je Marina Nadejin.

Ona je naglasila da je veoma važno pružiti psihološku podršku ostaloj deci koja su bila svedoci ovog događaja, ali i onoj iz suprotne smene, jer su svi veoma traumatizovani.

„Doći će do epidemije straha među decom, ona će međusobno deliti informacije, fotografije i video-zapise, doći će do retraumatizacije… Savet za roditelje je da decu koja se ne osećaju dobro ne šalju u školu tokom ove nedelje, jer ni nastavnici neće biti u stanju da drže nastavu na kvalitetan način. Važno je istaći da način izveštavanja medija utiče na to šta će se kasnije dešavati i sa žrtvama ovog zločina, ali i sa celim društvom. Savet je da se izveštava sa što manje senzacionalizma i spekulisanja i bez vrednosnih ocena samog čina”, zaključila je naša sagovornica.

Marina Nadejin, koja je i predsednica Izvršnog odbora Društva psihologa Srbije, napominje da će ova strukovna organizacija od danas pružati besplatnu psihološku pomoć svoj deci i roditeljima koji su (in)direktno ugroženi ovim događajem.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!