Kako do boljeg položaja preduzetnica u srpskom društvu

Biće promenjeni propisi i preduzeto još dosta toga da bi se popravio položaj preduzetnica u srpskom društvu i njihovo pravo tokom trudničkog i porodiljskog odsustva, najavljuje ministar privrede Rade Basta.

Pomene propisa omogućiće roditeljima da rade i uspešno podižu decu

Od kada je ministar privrede Rade Basta pokrenuo akciju „Žene su zakon”, čiji je cilj da popravi položaj preduzetnica koje predstavljaju važan deo privrednog sektora, više od 600.000 žena u Srbiji podržalo je ovu akciju, uključujući i veliki broj javnih ličnosti. Kako u razgovoru za naš list ističe Basta, ova akcija nastala je iz velike potrebe da se popravi položaj preduzetnica u srpskom društvu i njihov status po pitanju prava koje imaju kada je u pitanju trudničko i porodiljsko odsustvo.

– Žensko preduzetništvo predstavlja razvojnu šansu Srbije i zato mi je jedan od ciljeva da osnažimo žene i majke u preduzetništvu. Došlo je vreme da mi muškarci preuzmemo određene obaveze, a da se žene više uključe u privredne aktivnosti. Akcija „Žene su zakon” odnosi se na žene preduzetnice, a meni je veoma drago što predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima razumevanja za ovaj problem i što je predložio da kroz određene mere, aktivnosti i programe poboljšamo položaj žena u srpskom društvu. Ja sam uveren da će sledeća godina biti godina žena. Mi ćemo se potruditi da omogućimo ženama da što lakše dođu do finansijskih sredstava za pokretanje sopstvenog biznisa. Država mora da stane iza njih tako što će im omogućiti monitoring i savetnike, da ih neko prati kroz pokretanje biznisa i usmerava u kom pravcu je najbolje da idu napred. Najbolje bi bilo da u opštinama po celoj Srbiji postoje centri gde mogu da dođu mladi, žene i majke, da ih saslušamo i čujemo njihovu ideju i damo im predlog biznis plana. Svaka majka, kćerka, sestra i baka su stub svake familije i mi moramo da im vratimo samopouzdanje. Tek kada im damo ravnopravan status, tada možemo da očekujemo i veći privredni rast – ističe ministar Rade Basta.

On podseća da trenutna situacija, nažalost, nije povoljna za preduzetnice – one nemaju pravo na garantovanu naknadu u visini republičkog minimalca niti pravo na plaćene doprinose, a njihovi partneri nemaju pravo da preuzmu period nege deteta na sebe. Još je teža situacija ako se odluče da imaju više od dvoje dece, jer preduzetnice nemaju pravo na dve godine odsustva sa posla nakon rađanja trećeg deteta.

– Institucionalno rešenje da se omogući ženama preduzetnicama koje su se ostvarile kao majke da rade od kuće bilo bi adekvatno. Muškarci bi takođe trebalo da preuzmu deo tereta na sebe i čuvaju decu dok žene rade. Povezivanje svih žena preduzetnica u Srbiji, regionu i svetu pružiće neophodnu razmenu znanja i iskustava, a Ministarstvo privrede na čijem sam čelu nastaviće sa finansijskim podsticajima ženama koje tek planiraju da započnu svoj biznis ili žele da unaprede postojeći. Možemo da napravimo velike promene ako počnemo više da slušamo i uvažavamo žene preduzetnice koje su važan deo srpske privrede. Ne smemo da žmurimo pred problemima, već moramo da ih rešavamo. Svakodnevno razgovaram sa ženama preduzetnicama i energija koju one pružaju za postizanje ciljeva je svaki dan sve veća. Moramo da napravimo novi zakon koji će poboljšati rad žena preduzetnica – naglašava Rade Basta.

Ministar ne skriva zadovoljstvo što, kako slikovito kaže, dobija lavinu podrške sa svih strana i što su mnoge javne ličnosti podržale ovu akciju.

– Ne planiramo da se zaustavimo ovde. Cilj je da inicijativa za institucionalno osnaživanje žena preduzetnica stigne do što većeg broja ljudi. Kada dobijete ovakvu podršku za nešto što radite, znate da ste na pravom putu i da se za to vredi boriti. Još jače ću se boriti za bolje uslove žena, a pogotovo majki u našem društvu i neću odustati od akcije „Žene su zakon” – zaključuje ministar privrede Rade Basta.

Akciju „Žene su zakon” do sada je, između ostalih, podržao i NALED, kandidatkinja za predsednicu Republike Srpske Jelena Trivić, Udruženje „Majke sa troje dece”, direktorka Sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije Branislava Simanić, kancelarija Svetske banke u Srbiji i brojne druge ličnosti.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!