Ibar se izlio u Ušću, u Raškoj zatvorene škole i vrtići

Ibar se izlio u Ušću, pod vodom je fabrika „Ekofarm“ na obali reke.

Vlasnik fabrike u Ušću Bojan Baltić izjavio je za RTS da je voda ušla u kompresorski deo magacina i da se nivo vode sve više podiže.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Raškog upravnog okruga Dejan Seizivić rekao je da su noćas postavljeni džakovi sa peskom u tom delu priobalja, na Laktu kod Bogutovca i u Raški.

 

U Raškoj doneta naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola

RAŠKA- U opštini Raška, na čijoj se teritoriji izlila reka Ibar, doneta je naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola.

U toj opštini poplavljeni su industrijska zona, više prilaznih ulica, a ugroženi su i predškolska ustanova i sportski centri koji se nalaze kraj reke, prenosi RTS.

Kako se navodi, Ibar je nadošao 25 centimetara, a meštani su pomagali da se postave džakovi.

Predsednik Opštine Raška Nemanja Popović rekao je da je održana sednica Kriznog štaba i da je doneta naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola.

Naveo je da je Ibar na istorijskom maksimumu i da je veliki problem to što je reka ugrozila industrijsku zonu.

„Ibar je nadolazio velikom brzinom. Imamo poplavljena domaćinstava, ali ovo je jače od svih nas“, rekao je Popović.

Reka Raška je napravila problem uzvodno, a u industrijskoj zoni su dva domaćinstva ugrožena.

Lim kod Prijepolja stagnira

PRIJEPOLjE – Nivo reke Lim kod Prijepolja od noćas stagnira, a juče je podignut još jedan nasip da se zaštiti Brodarevo.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić izjavio je da je dobra vest što je pao sneg u Crnoj Gori koji zadržava deo vode, tako da je došlo do stagnacije Lima, javlja RTS, prenosi Tanjug.

„Imali smo meštane koji su zanoćili u kućama okruženim vodom, bilo je i nestanka struje“, rekao je Babić.

Osim materijalne štete, kaže, nije bilo žrtava i uspeli su da zaštite naselja.

„Moramo vratiti sve u prvobitno stanje, moramo da radimo kako ne bi došli u istu situaciju“, rekao je Babić.

 

Drina se izlila u Zvorniku, Lim u opadanju, Vrbas i Una rastu

BANjA LUKA – Reka Drina izlila se na poljoprivredno zemljište u zvorničkim mesnim zajednicama Tršić i Roćević, dok je u Karakaju voda ušla u podrumske prostorije četiri kuće, a ugroženo je još oko 50.

Poplavljena je gradska plaža u Zvorniku, a očekuje se da će se reka izliti i u vikend naselju u Srednjem Šepku, javlja RTRS, prenosi Tanjug.

Vodostaj reke Lim opao je tokom noći za desetak centimetara i za sada je sve pod kontrolom i nema ugroženih, rekli su za RTRS iz Teritorijalno-vatrogasne jedinice Rudo.

U delu opštine uz Lim i Uvac juče je proglašena vanredna situacija.

Poplave u Sjenici (Foto Tanjug – A.N.)

Lim se izlio na području mesnih zajednica Staro Rudo, Mrsovo i Obrvena, rekao je načelnik Opštinskog kriznog štaba Marko Pjevčević.

Zbog naglog porasta vodostaja, usled čega je Vrbas prešao kotu redovne odbrane od poplava, zakazana je sednica Štaba za vanredne situacije Banjaluka.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković napisao je na društvenim mrežama da za sada nema mesta panici, da su ekipe u pripravnosti i u svakom trenutku spremne da reaguju.

Vodostaj Une u Kozarskoj Dubici i dalje raste, iznosi 344 centimetra i veći je u odnosu na sinoć za 20 centimetara.

Vodostaj Drine u Foči je u opadanju, Ćehotina je u blagom porastu, ali u je Pljevaljima u opadanju, tako da se ne očekuju veći problemi.

Vodostaj reke Bosne u Doboju ima tendenciju pada i ispod je kote redovne odbrane od poplava, navodi RTRS.

 

Na teritoriji opštine Leposavić i dalje teška situacija

KOSOVSKA MITROVICA – Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je jutros da je na teritoriji opštine Leposavić situacija i dalje teška, navodeći da je došlo do izlivanja bujičnih potoka i pritoka reke Ibar.

Todić je za Kosovo onlajn rekao da je usled prodora vode oštećeno desetine objekata u koje je ušla voda.

„Usled izlivanja reke Ibar u selu Borova poplavljena su tri domaćinstva – kuće i pomoćni objekti, pa su porodice noć provele kod svojih rođaka na bezbednom“, rekao je Todić.

Naveo je da su izlivanjem reke Ibar poplavljene kuće i pomoćni objekti u selu Gornji Krnjin, Borova i Kajkovo, gde je poplavljena farma svinja.

„Zbog izlivanja reke Ibar odsečeni su putevi koji vode do sela Kutnje, Pridvorica, Košutica, zaseoci u selu Ibarsko Postenje i Donji Krnjin. U selu Vuča usled izlivanja Vučanske reke poplavljena su tri domaćinstva (kuće, pomoćni objekti i jedan ribnjak)“, naveo je Todić.

Prema njegovim rečima, dva mosta u selu Mekeniće i jedan u selu Mioliće su se srušila, jedan most u selu Jošanica je potpuno urušen, a most koji je na putnom pravcu prema selima Jošanica, Popovce, Gnježdane, Duboka, Plakaonica  i dalje prema aktivnom rudniku Crnac značajno je oštećen.

Todić dodaje da su sela Košutica, Pridvorica, Grkaje odsečeni usled prekida putnih pravaca.

„Na mnogim putnim pravcima ima klizišta i odrona. Vodostaji pojedinih pritoka reke Ibar od kasno sinoć su u opadanju. Reka Ibar je do jutros bila u stagnaciji“, rekao je Todić.

Istakao je da su na terenu angažovani svi pripadnici vatrogasno spasilačke jedinice, Javno komunalnog preduzeća, Direkcija za puteve, privatni sektor sa svojom mehanizacijom, kao i volonteri.

 

Zbog poplava bez nastave u Klini i Srbici

PRIŠTINA – Zbog obilnih padavina i poplava nastave u školama danas neće biti Klini i Srbici, saopštile su te dve opštine na KiM.

Navedeno je da je odluka doneta jer je u pojedinim selima u tim opštinama saobraćaj otežan, prenosi Reporteri.

Vlada privrmenih prištinskih institucija saopštila je da je najteža situacija u Klini, dok se stanje u Kosovskoj Mitrovici, Istoku i Srbici stabilizuje.

Velike padavine izazvale su porast nivoa vode na rekama u više sredina na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je u naseljima uz obalu Ibra. Iz zgrada u severnom delu Kosovske Mitrovice juče je evakuisano 120 porodica.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!