Danas je Jovanjdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave spomen na Svetog Jovana Krstitelja, poslednjeg velikog proroka koji je ne samo najavio, već i video očekivanog mesiju. Jovanjdan, kako se u narodu još zove današnji praznik, uvek se slavi 7. januara po julijanskom, odnosno 20. januara po gregorijanskom kalendaru.

Poslednji prorok Jovan Preteča, izmoljen od bezdetnih Zaharije i Jelisavete, rođen po Božjem planu, nalazi se na prelomu između Starog i Novog Zaveta i zauzima posebno mesto u istoriji ljudskog spasenja. Sam Hristos je za Jovana Preteču rekao da je najveći između rođenih od žena. Crkva je zato Svetom Jovanu u godišnjem krugu posvetila čak sedam praznika. Današnji praznik pod nazivom Sabor Svetog Jovana Krstitelja je spomen na značajnu ulogu ovog svetitelja u krštenju Hristovom. Ovaj praznik je i priznanje crkve Jovanu, jer je poslužio tajni božanskog krštenja, položivši ruku na glavu Hrista i pogruzivši ga u vodi Jordana. Tako se glavna životna uloga ovog proroka odigrala na Bogojavljenje.

Jovan je počeo da propoveda približavanje carstva nebeskog šest meseci pre Gospoda Isusa Hrista pozivajući ljude na pokajanje i krštenje. Najavljivao je da za njim ide veći jači od njega. Kao neustrašivi pobornik pravde javno je razobličavao proroke svojih savremenika, opominjući ih da donesu rod dostojan pokajanja i da se ne uzdaju u Avramovo očinstvo nego u svoja dela. Tako je cara Iroda javno izobličio zato što je uzeo za ženu snahu Irodijadu iako joj je muž, Irodov brat, bio živ.

Pošto se duhovno srodstvo smatra značajnijim od krvnog, naš narod Jovanjdan smatra i danom kumstva. Otuda i izreka: „Kumim te Bogom i Svetim Jovanom”.

Jovanjdan je posle Nikoljdana i Đurđevdana najveća krsna slava kod  Srba.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi se kao velika svetinja čuva desnica Svetog Jovana Preteče koja se nalazi u Cetinjskom manastiru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *