Iako više nema obilnih padavina, nabujale reke i dalje zadaju glavobolje

Iako mu vodostaj postepeno opada, nabujali Ibar i dalje zadaje glavobolje meštanima kraljevačkog i raščanskog kraja, pričinjavajući značajnu materijalnu štetu.

Bujica je u Bogutovcu u Ibarskoj klisuri, nedaleko od Kraljeva, oštetila most preko Ibra u izgradnji. Noseći sve pred sobom i valjajući velike količine polomljenog drveća i drugog otpada, vodena stihija je porušila delove mosta, ankere, skele i oplatu.

– Pripremali smo se za betoniranje, a sada sve mora da se odloži jer će neki radovi morati da budu obavljeni bukvalno od početka. Šteta nije mala, a više ćemo znati kada opadne vodostaj – rekao nam je jedan od radnika na gradilištu.

Izgradnja ovog armirano-betnskog mosta ukupne dužine 112 metara, sa tri raspona na četiri betonska stuba, započeta je sredinom ove godine na istom mestu gde se nalazio stari, dotrajali, drveni viseći most izgrađen pre više od pola veka. Vrednost ove investicije, prema projektu, iznosi 56 miliona dinara, a rok za završetak, koji će izvesno biti probijen, bio je kraj ove godine.

– Nadležni nisu razmišljali o nama kada su porušili stari i započeli izgradnju novog mosta jer nam nisu ponudili nikakvo privremeno, alternativno rešenje. Tokom leta smo Ibar prelazili čamcem, sada idemo nekoliko kilometara okolo neuslovnim putem. To je pravo mučenje. Nadali smo se skorijem završetku mosta, ali zasada je sve palo u vodu – priča jedna meštanka.

Peščani bedemi u Baljevcu , Foto G. Šljivić

Osim ove štete, Ibar je u centru Kraljeva poplavio gradsku plažu, obližnje barove i sportske terene.

– Druga veća šteta nije zabaležena. Najveći poplavni talas je protutnjao, vodostaj polako opada, ali sve nadležne službe su i dalje u punoj pripravnosti – kaže Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite kraljevačke Gradske uprave.

Situacija se polako smiruje i u opštini Raška gde se u korito povukla istoimena, kao i Trnavska reka, a vodostaj Ibra je u opadanju. U ovoj varoši, kao i u obližnjem Baljevcu na Ibru, pripadnici Vojske Srbije, MUP, Sektora za vanredne situacije, članovi ovdašnje Civilne zaštite i radnici Ibarskih rudnika, postavili su peščane bedeme koji su zaštitili domaćinstva i sprečili veću štetu. Tamo gde je voda prodrla u kuće radile su pumpe, a štetu ćemo proceniti kada se potpuno povuče.

Kada je reč o ostalim rekama koje su se izlile zbog obilnih padavina, po rečima Milorada Spasojevića iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP, sve su se vratile u svoja korita, ali nadležne službe i dalje dežuraju na terenu.

– Najvažnije je da su se reke povukle u korito, a ostalo je još samo nekoliko „džepova“. Reč je o vodi koja se zadržala u nekim podrumskim prostorijama i naše ekipe rade na saniranju i izvlačenju vode iz objekata. Situacija je mnogo bolja – rekao je juče Spasojević.

Foto Tanjug

On je dodao da je u Tutinu, Novom Pazaru, Prijepolju i Raški, stanje sada dobro, kao i da su za sve vreme evakuisane dve osobe, jedna u Raški i druga u Prijepolju. Spasojević je kazao i da domaćinstva sada nisu ugrožena.

ZAHVALNI VOJSCI SRBIJE

ŽITELJI Baljevca i Raške, posebno su zahvalni na pomoći Vojsci Srbije.

– Zaista su na vreme i efikasno delovali. Ko zna kako bi bilo da nisu postavljeni džakovi sa peskom – ističu meštani Baljevca.

Vojska Srbije je, po naredbi vrhovnog komandanta i predsednika Republike Aleksandra Vučića, među prvima pružila pomoć ugroženom stanovništvu u odbrani od poplava izazvanih obilnim padavinama i izlivanjem reka u Raškom okrugu.

Poplavljeni sportski tereni u Kraljevu, Foto G. Šljivić

I ČAČANI U PRIPRAVNOSTI

U STALNOM smo kontaktu sa JP „Srbijavode“ koje nas obaveštavaju o povećanju vodostaja reka. Nema indicija da će u narednom periodu biti više padavina koje će uzrokovati izlivanje. Vreme se promenilo, na sreću, ali naše je da budemo spremni i jesmo. Za sada niko nije u pripravnosti osim Čačka kao i četiri grada u kojima smo imali probleme:

Novog Pazara, Tutina, Raške i Prijepolja. Grad Čačak i Štab za vanredne situacije su u pripravnosti jer su Zapadna Morava i vode drugog reda bile u porastu, ali zasada nema naznaka za njihovo izlivanje – rekao je Spasojević.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!