Dodik: Srpska na pravoj strani neutralnosti

„Prava politika danas ostati jeste neutralan u rusko-ukrajinskom sukobu, ne uvoditi sankcije Rusiji i ne svrstavati se zajedno sa Zapadom protiv bilo koga”, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je takve izjave dao neposredno nakon što je Evropski parlament zatražio uvoženje sankcija protiv njega, nakon čega ga je američki ambasador Majkl Marfi optužio za „zapaljivu retoriku”, u tom kontekstu pronalazeći uporište za tvrdnje o tobože nastojanjima za „podrivanje integriteta BiH”, dok je njegov ruski kolega Igor Kalabuhov sugerisao diplomati iz SAD da prestanu sa pretnjama kako nešto „neće dopustiti”, „neće tolerisati”, istovremeno optuživši Vašington da „podmićuje novinare” da pišu rusofobne materijale. Ruski diplomata kaže da politiku treba prepustiti savesti lokalnih zvaničnika koji za nju treba da odgovoraju biračima.

Dodik iznosi svoje viđenje zbivanja u Ukrajini, kao konflikta koji svoje refleksije sve više dobija i na ovim prostorima, pa kaže da Srpska posmatra sukob u Ukrajini na način da tamo „ratuju dva naroda bliska Srbima”, navodeći da je podvala Zapada koncepcija da „ko bude vladao Evroazijom – vladaće svetom” u želji da svi budu u jednom procesu opšteg napada na Rusiju.

„Kao predsednik moram da razmišljam na drugačiji način. Taj sukob će jednom biti istorijska sekvenca. Ono što je dominantno u našim odnosima je to da nismo imali nijedan problem sa Rusima. Rusija kao globalna sila ostaje strukturisana u okviru UN, ostaje članica Saveta bezbednosti i ako kažem: ‘idemo da uvedemo sankcije Rusiji’ tada bismo došli u poziciju trajnog gubitka prijatelja“, naglasio je Dodik.

On je za Radio-televiziju RS istakao da Evropa u ovom trenutku nije odmerila svoje mesto i ulogu i da je ona „najveći stradalnik svega što se dešava na globalnom nivou, jer dobija skupe energente, gubi radna mesta i ne može da se nosi sa velikim igračima”.

Da li će mu zahtevi evroparlamentaraca da mu članice EU uvedu sankcije umanjiti pregovaračke pozicije? Dodik kaže da u BiH neće biti donet nijedan zakon, niti propis koji odudara od Ustava BiH i interesa Republike Srpske.

„Tu sada neki mali Milorad Dodik smeta, jer on neće da uvede sankcije Rusiji“, rekao je Dodik. On iznosi viđenja po kojima je Evropa „definitivno u jadnom stanju”, jer je kako kaže, izgubila snagu, nema lidere, nema koncepcije, a ima poriv da se bori protiv nečega, što je neka nova imaginacija, jer nije odmerila prave ciljeve.

Predsednik RS smatra da je Rusija grešila dajući 40 godina Evropi jeftino energente na bazi kojih se ona uspešno razvila, a zatim dodaje da će se tek videti da li će EU opstati kao politička organizacija. Predsednik Srpske kaže kako od Zapada s druge strane očekuje još više „razgoropađenih, nekorektnih trećepozivaca i diplomata koji će doći da razgrađuju Republiku Srpsku i da prave unitarnu BiH”. On je rekao da je Srpska u procesu evrointegracija „gutala i ono što  nije htela” te zaključuje da se 15 godina „patilo” sa time da se ispuni ovaj ili onaj kriterijum, a da se kasnije ispostavilo da smo kandidatski status stekli i bez kriterijuma što „predstavlja urušavanje tih kriterijuma”.

On je zaključio da Zapad danas ne živi bolje bez obzira na to šta govore, te napomenuo da Srpska ima energetsku stabilnost, dovoljno električne energije i u perspektivi neće biti ugrožena po tim pitanjima, navodeći da nema nestašice nafte u Srpskoj, niti ekonomskih, političkih izazova koji bi je ugrozili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *