Dodik: Nema naroda kojem sud određuje kada je stvorena neka država

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana RS da nema naroda kojem sud određuje kada je stvorena neka država, istakavši da Republika Srpska rođena 9. januara.

„Kada sam 1992. godine dizao ruku na odlukama prve Skupštine Republike Srpske, ni sanjao nisam da ću 31. godinu kasnije ovde govoriti. Dan kada smo sa ponosom doneli tešku i neizvesnu odluku o formiranju Republike Srpske, jer drugog izbora nismo imali. Bili smo jedinstveni bez obzira na političke partije, ideologije”, poručio je Dodik, prenosi RTRS.

On je dodao da je ponosan na generaciju političara koja je stvorila Republiku Srpsku.

“Prihvatili su ulogu velikomučenika, i danas neki od njih su u svetskim kazamatima. Oni su u programu objedinili srpski narod, a ujedno i pobegli od stradalničkog, jer Republika Srpska je pobeda“, naglasio je Dodik.

Dodik je poručio da Srbi nikada nisu prestali da se bore za slobodu.

“Da su Srbi htjeli BiH te 1992. Srba bi ovđe bilo tek u malim postocima kao što ih danas ima u FBiH“, rekao je Dodik.

Snaga Republike Srpske i Srbije je, kako je istakao, u volji naroda.

“Svet se promenio i ništa više nije isto. Ponosni smo na našu istoriju, i voleo bih da nas je više među živima. Jasenovac je živa rana našeg naroda“, rekao je Dodik.

„Republika 31. put slavi svoje postojanje, to je nesporno, bez obzira jer neki naši prijatelji to ne vole, ali se ne može zaustaviti. Pokazali smo za ovu 31 godinu da, u nekim našim borbama koje nam nisu bile na ruku, da su nam uzeli mnogo, ali nisu uzeli dušu”, rekao je Dodik na prijemu.

On je rekao da su u RS uvereni da će se dostići krajnji cilj slobode.

„Znam da neki ne žele RS, njima neću ništa da govorim, promeniti ih neću. Nema razloga da se stidimo naše istorije, našeg postojanja. Ja nisam čovek koji mrzi, nisam pakostan, ali se javi neki inat u mojoj duši, samo da vas nekad nerviram”, poručio je Dodik.

On je zahvalio prijateljima iz Evrope, a posebno državi Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću.

„Prirodno je da budemo zagledani u Srbiju, kao što su Hrvati iz BiH u Hrvatsku, pa i Bošnjaci u neke daleke istomišljenike koji nisu ovde stacionirani… Počinjemo da živimo na miran način. Neka svako ima svoju državu, neka se organizuje kako on misli da treba da živi. RS ima svoje granice i nikada u istoriji do sada srpski narod nije bio definisan kao što je to sada. A pitanje statusa? Videli smo kako to ide, borićemo se. Neka živi Srbija i Republika Srpska, jer bez tog dvojca života nema”, istakao je Dodik

Akademiji su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Vladimit Orlić, srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skuštine Nenad Stevandić, episkop banjalučki Jefrem i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Takođe, tu su bili i ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, kao i članovi Vlade Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *