Deca često imaju poremećaj govora zbog telefona i tableta

Osam od deset budućih prvaka ima neki poremećaj u govoru – ne zna ili ne ume pravilno da izgovori sva slova ili ima premali fond reči za svoj uzrast, pokazali su sistematski pregledi za polazak u školu. Uzroci nastanka govornih mana su raznovrsni, a stručnjaci upozoravaju da u velikoj meri tome doprinosi upotreba pametnih telefona i tableta.

Sistematski pregledi se privode kraju, procene koje i ove godine imamo su alarmantne – četiri petine predškolaca ima neku vrstu govorne mane.

Logoped Marijana Mirković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a istakla je da je u poslednjih deset-petnaest godina broj dece sa govorno jezičkom patologijom u stalnom porastu.

„Svakodnevno se susrećemo sa različitim govornim patologijama, i ne samo jezičkim već i sa decom koja imaju mnogo ozbiljnije kašnjenje u psihomotornom razvoju. Deca ne znaju da izgovaraju glasove, ali imaju i problem u rečniku, rečenicama, slabije se verbalno izražavaju. Više su u virtuelnom svetu nego što su upućeni na razgovor sa svojom okolinom“, istakla je logoped.

Dodaje da su moderne tehnologije delom krive za to, kao i roditelji koji su veoma optertećeni svakodnevnim obavezama, pa je kvalitet i vreme provedeno sa detetom nedovoljno.

„Stalno apelujemo na mlade roditelje da deci u uzrastu od dve, tri godine ne daju telefone i tablete. Treba objasniti detetu da to nije dobro, jer dete treba da sluša roditelja. Tada se remeti dečja pažnja, kao i kontakt jer je još uvek u razvoju“, istakla je Marijana Mirković.

Ističe da je važno da se roditelji više bave decom i osluškuju njihove potrebe. Roditeljima nije lako jer su deca „karakterno teška“ i imaju svoje zahteve. Mali je broj poslušne dece danas.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!