Da li radnici danas lakše daju otkaze

Iako u Srbiji za sada nema preciznih podataka o tome koji je to broj radnika koji lakše daju otkaze na trenutnim poslovima, u potrazi za boljom zaradom i uslovima rada, sindikalna iskustva potvrđuju da mnoge proizvodne firme koje traže operativne radnike imaju probleme u pronalasku radne snage, jer radnici učestalije daju otkaze.

Kada je tržište gladno za radnicima onda oni, objašnjava Aleksandra Anić, docent Ekonomskog fakulteta u Beogradu, imaju mnogo bolju pregovaračku poziciju, lakše mogu da promene posao, i da vrše pritisak na zarade.

– Dodatni problem je i odliv radne snage u inostranstvo, gde mogu da zarade višestruko više. U IT sektoru su krenuli da daju otkaze, ali ne onim zaposlenima koji su od suštinskog značaja za sektor. Kriza se oseća i predviđa i u narednom periodu, ali se ne očekuju ni drastična otpuštanja ni da će zaposleni masovno davati otkaz – uverava Anićeva.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata takođe potvrđuju da radnici imaju sve više prilike da biraju, jer je lakše naći posao u deficitarnim strukama. Ipak, skreću pažnju na to da je taj trend najviše prisutan u sektoru ugostiteljstva, gde najčešće daju otkaze.

– Primetan je sve više i u zdravstvu, gde po našim saznanjima, lekari prelaze iz državnog u privatni sektor ne bi li i tamo oformili sindikate, što im ipak teže polazi za rukom, jer kod privatnika nailaze na otpor – otkriva Ranka Savić, predsednica ASNS.

Učestali otkazi dešavaju se pre svega zbog manjka radne snage. Nije dobro što pregovaračka moć koja sve više prelazi na stranu kandidata dolazi prinudno, zbog tog problema, dodaje Savićeva, a ne aktivnošću sindikata ili savešću poslodavaca.

Takav trend prisutan je i u svetu, pa tako prema nedavnom istraživanju globalne poslovne društvene mreže „Linkdin”, trećina profesionalaca koji su dosad okusili plodove fleksibilnog načina rada, bilo zbog korona „zaključavanja” ili iz nekog drugog razloga, radije bi dali otkaz nego što bi se vratili na puno radno vreme u kancelariji. Uz to dve trećine zaposlenih razmišlja o promeni posla ove godine, a petina iz ove grupe ostala bi na sadašnjem poslu ukoliko bi imali mogućnost da povremeno ili stalno rade od kuće, nedavno je preneo britanski „Tajms”.rad

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!