Čuvajmo kućni prag

Manifestacija Miholjski susreti sela, u saradnji sa Ministarstvom za brigu o selu, održani su širom Srbije, a sve u cilju razvoja ruralnih sredina. Na području grada Vranja domaćin je bilo selo Katun. Manifestacija je priređena u dvorištu seoske crkve. Susreti su okupili veliki broj posetilaca.

– Podsticaji i realizacija aktivnosti i projekata koji doprinose unapređenju sela u svim segmentima neophodni su za ostanak ljudi u seoskim sredinama, pre svega mladih – rekao je na otvaranju manifestacije gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

– Zbog toga je potrebno kreiranje ambijenta sa svim potrebnim uslovima i sadržajima koji omogućavaju kvalitetan život ljudi. Očuvanjem sela čuvamo tradiciju i kulturni identitet i zbog toga je afirmacija ruralnih područja prioritet. Lokalna samouprava i u narednom periodu nastaviće sa podsticajnim merama i ulaganjima u seoske sredine, jer bez toga nije moguć sveobuhvatni razvoj društva i države. Briga o selu mora biti jedan od prioriteta državnog i lokalnog rukovodstva – istakao je gradonačelnik.

Lj. Stojanović
Bogata trpeza: Gostima predstavljena tradicionalna jela s juga Srbije

Održan je kulturno-umetnički program Nazdravlje nam zdravica i Tradicijom čuvam kućni prag, učenika seoskih osnovnih škola sa teritorije grada Vranja. Posetiocima su kulturnu baštinu predstavili učenici iz Kosovskog Pomoravlja. Manifestaciju su obeležile i Igre bez granica za decu i odrasle, kao i Kviz znanja i nastup folklorista. Pokrovitelji Susreta su Ministarstvo za brigu o selu i Grad Vranje, a organizator Kulturno-obrazovni centar.

Lj. Stojanović
Za susrete vladalo veliko interesovanje

Grnčarstvo i rakija

Miholjske susrete sela u Katunu karakterisala je i izložba rukotvorina, radionica grnčarstva, zatim prezentacija tradicionalnih jela, domaće rakije i vina, kao i poljoprivrednih proizvoda, čime je program dobio svoju autentičnu, prepoznatljivu notu.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!