Bor: Akcija podele svetala za bicikliste „Osvetli se!“ danas u Boru

U nameri da bicikliste učine vidljivijim, a time i unapredila bezbednost biciklista, Mreža biciklističkih udruženja Srbije koju čine Ulice za bicikliste, Novosadska biciklistička inicijativa, Dunavski centar za kompetenciju i Sigurne staze organizuju podelu svetala za bicikliste „Osvetli se!“

Osim u Beogradu i Novom Sadu, podela svetala biće organizovana i u Boru.

Biciklisti su često teško uočljivi za druge učesnike u saobraćaju zbog svoje dimenzije, nisu bučni, nisu osvetljeni, a slaba uočljivost biciklista je poseban problem u noćnim uslovima, posebno ako bicikl nije opremljen odgovarajućim svetlima: belo svetlo na prednjoj, a crveno svetlo na zadnjoj strani bicikla.

-Primera radi, bicikl koji nije propisano osvetljen u noćnim uslovima, uočavamo tek na 26 metara. Ako se krećemo brzinom 50 km na sat, za jednu sekundu auto prelazi 14 metara. U najboljem slučaju vozaču je potrebna jedna sekunda da reaguje. Pri ovoj brzini u normalnim uslovima zaustavni put vozila je 27 metara, tako da već imamo incidentnu situaciju. Situacija je znatno nepovoljnija ako je kolovoz klizav zbog kiše, snega, poledice pošto je tad zaustavni put vozila duži – rekao nam je Igor Velić iz borskih „Sigurnih staza“.

Da bi bicikliste učinili vidljivijim Mreža biciklističkih udruženja Srbije u subotu, 26. novembra, organizovaće podelu biciklističkih svetala u Beogradu, Novom Sadu i Boru.

Prema rečima Velića, u Boru će podela biciklističkih svetala kao deo akcije „Osvetli se!“ biti održana u ulici Moše Pijade 21 ( Nova Romansa) od 17 do 18 časova.

Prisutni će dobiti i besplatan primerak brošure Kreći se održivo-Bor na dva točka o osnovnim pravilima saobraćaja za bicikliste, najavljuju organizatori.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!