“Bajdenov akt vodi u katastrofu”

Ako SAD bankrotiraju, nastupiće globalna finansijska kataklizma – smatraju zapadni ekonomski portali, a neki stručnjaci navode da je administracija predsednika Džozefa Bajdena napravila najveću grešku u istoriji fiskalnog planiranja kad je donosila Akt o smanjenju inflacije.

Naime, ovaj akt mogao bi generisati daleko veće troškove od predviđenih, a dogovora o novom limitu američkog duga još nema na vidiku. Republikanci ne prihvataju ideje demokrata oko gornje granice duga i situacija postaje dramatična.

Analiza naučnika sa Univerziteta Pen Varton pokazuje da će ukupni troškovi tzv. Akta o smanjenju inflacije u periodu od deset godina (2023-2032) biti otprilike tri puta viši nego što je to originalno planirano. Umesto enormnih 385 milijardi iznosiće više od hiljadu milijardi dolara.

Ako je taj podatak tačan, onda je “krivulja duga” SAD potpuno van kontrole.

Cilj tog akta bile su ideološke klimatske agende i “zelene” energetske politike uz nameru da ta transformacija dovede do snižavanja cena. Prvobitno su gornje granice Akta projektovane na 384,9 milijardi dolara tokom deset godina, a sada su eksperti došli do proračuna da će ukupni trošak biti čak 1.045 milijardi dolara.

Ugledni senator iz Demokratske stranke Džo Mancina strahuje da je Bajdenova administracija “odlučna da gura ideološku agendu umesto da se suoči sa jasnom i aktuelnom pretnjom dugova i deficita”.

– Naš nacionalni dug skoro iznosi 31.500 milijardi dolara ili 95.000 po svakom muškarcu, ženi i detetu, i čini 120 odsto našeg bruto domaćeg proizvoda – upozorava on.

Godišnji budžetski deficiti u SAD od oktobra 2019. iznose 2.710 milijardi dolara.

– Od pojave kovida dodali smo 8.000 milijardi novog nacionalnog duga – ističe Mancina.

Šefica američkih finansija Dženet Jelen upozorila je da bi SAD mogle da ostanu bez novca već 1. juna, ako ne bude dogovora oko gornje granice američkog duga.

Nakon što je ona objavila datum kad bi SAD mogle da ostanu bez novca, Bajden je hitno sazvao četiri kongresna lidera kako bi raspravili devet fiskalnih pitanja.

Ako dogovor izostane, SAD će bankrotirati, pa se može očekivati potres na tržištima koji će inicirati globalnu financijsku krizu, zaključuju ekonomski portali.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!