“Amerika žrtvovala ekonomiju Evrope zbog svoje koristi”

SAD su žrtvovale ekonomske interese Evrope zbog interesa sopstvene elite i proivođača naoružanja, a Italija nije sposobna da vodi samostalnu spoljnu politiku zato što joj ekonomska težina to ne dozvoljava, smatra Alberto Bradanini, italijanski diplomata.

Bradanini, bivši ambasador Italije u Teheranu i Pekingu, predsednik Centra za izučavanje savremene Kine i direktor kompanije “Pireli”, napominje da je uslov za samostalnu spoljnu politiku – postojanje suvereniteta.

– Makijaveli je još u 16. veku rekao da “država nije suverena ako se na njenoj teritoriji nalaze vojnici druge države i ako nije vlasnik sopstvene valute (što je slučaj sa Italijom)” – naveo je Bradanini.

On ističe da odluke u okviru NATO ne donose evropske države, već SAD koje, preko te alijanse, upravljaju evropskim armijama.

– Sankcije Rusiji udaraju po čitavoj evropskoj industriji. Naravno, italijanska industrija je usko povezana sa nemačkom i zato će verovatno budućnost biti još mračnija. U suštini, ljudi treba da se zamisle da li se evropsko rukovodstvo (u Briselu) brine o dobrobiti građana “Starog sveta” – navodi Bradanini.

On naglašava da je nakon odlaska Velike Britanije iz EU Italija postala država sa najvećim trgovinskim deficitom.

– Zato je teško razumjeti zašto je Italija morala da napusti sporazum o novom Putu svile sa Kinom. Taj sporazum treba da pomogne Italiji da smanji deficit – objašnjava Bradanini.

On zaključuje da Kina, ipak, nema naviku da kažnjava zemlje zbog odustajanja od saradnje i da uvodi sankcije kao što to čine italijanski tzv. partneri – “američke gazde”.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!