„Amerika i EU će pojačati diplomatsku aktivnost“: Šole u Senatu o Srbiji, spomenuo Rusiju i Kinu

Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta poručio je u obraćanju pred Komitetom za spoljnu politiku Senata SAD da ni Beograd ni Priština za sada ne implementiraju dogovore iz Brisela i Ohrida i da će zato biti pojačana diplomatska aktivnost Amerike i EU kako bi se podstakle obe strane da to učine.

Šole je na saslušanju na temu “Procena politike SAD za Zapadni Balkan” naveo da je budućnost regiona prioritet za administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena ali da je jedan od najvećih izazova sa kojima se region suočava dijalog Beograda i Prištine.
Šole je rekao da je za mnoge zvaničnike aktuelne američke administracije i pitanje ovog regiona lično, jer se njime bave od raspada Jugoslavije.

– Budućnost Zapadnog Balkana je prioritet za Bajdenovu administraciju. Za mnoge od nas ovo je lično. Mnogi od nas se ovim pitanjem bave još od raspada Jugoslavije. Naša politika je zasnovana na jednostavnom principu: celovita Evropa, slobodna, prosperitetna i mirnodopska, a Zapadni Balkan ostaje taj deo slagalice koji nedostaje. U međuvremenu, važno je da taj region ima veliki potencijal, ali im je potrebna naša pomoć kako bi krenuli napred – rekao je Šole.

Dodao je i da SAD žele da prodube svoje veze sa Srbijom i da ojačaju saradnju.
– Evropske integracije Srbije i Kosova neće se desiti dok ne razreše nesuglasice. Zato podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU. Postoji dogovor o putu normalizacije, to je pravno obavezujući sporazum, i obe strane su preuzele obavezu da ga sprovedu. Dogovor koji je postignut može da bude prekretnica za Kosovo i Srbiju, da im donese korist i prekine krug kriza koji predugo traje – naveo je Šole.
Ukazao je i da je situacija i dalje krhka.

“Srbiju odvući od ruskog uticaja”

On je dodao da su Sjedinjene Države zainteresovane za zbližavanje sa Srbijom kako bi je odvukle od ruskog uticaja.
– U našem je interesu da uradimo tako da se Srbija sbliži sa SAD i da isključimo ruski uticaj – naveo je američki zvaničnik.
Prema njegovim rečima, Amerika tesno sarađuje sa evropskim saveznicima na tome da se osiguraju mogućnosti za proširenje EU na Zapadni Balkan, ali zemlje regiona moraju da sprovedu neophodne reforme u skladu sa uslovima za članstvo.
– Pomažemo im da stvore kapacitete za borbu protiv korupcije i dezinformacija koje utiču da region bude podložniji malignom uticaju – rekao je Šole.
On je naglasio da je budućnost Zapadnog Balkana prioritet za SAD a da zavisnost regiona od ruskih energenata predstavlja jedan od najvećih problema za Vašington.
Šole je optužio Rusiju i Kinu za, kako je naveo, štetni uticaj na zapadni Balkan i pokušaj destabilizacije regiona, dodajući da taj uticaj treba umanjiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *