Ambasadori vodećih zemalja o Srbiji u 2023. godini: Godina ključnih odluka

Ambasadori Francuske, Kine, Rusije, Švedske kao predsedavajuće EU i Turske, ocenjuju 2023. kao godinu mogućnosti za Srbiju i ključnih odluka, kao i prilika da se prevaziđe ciklus tenzija između Beograda i Prištine.

Ambasador Francuske Pjer Košar na pitanje kako vidi Srbiju u 2023, navodi da je pred Srbijom mnogo obaveza, ali i da je uveren da “Srbija to može, ako tako odluči” i naglašava da sledi period za jačanje istorijskih odnosa dve zemlje.

Obaveza je mnogo pred Srbijom, ali…

– Mislim da će 2023. biti godina mogućnosti i odlučujućih izbora za Srbiju, biće to prilika da potvrdi svoj izbor evropskog puta, kroz preduzimanje reformi koje se očekuju u domenima kao što su sloboda medija, borba protiv korupcije. Obaveza je mnogo, ali Srbija može, ako tako odluči, da ih sprovede u 2023. godini – rekao je Košar.

To će, kako kaže, biti takođe prilika da se prevaziđe ciklus permanentnih sukoba koji su, na žalost, obeležili odnose Beograda i Prištine tako što će, prema njegovim rečima, izabrati normalizaciju, kao što Francuska predlaže Srbiji, zajedno sa Nemačkom i EU.

Na pitanje kako vidi dešavanja na globalnom nivou, on smatra da će 2023. biti obeležena evropskom solidarnošću u kojoj Srbija takođe ima ulogu, tako što će biti u potpunosti uz EU kako bi se izašlo iz rata i išlo ka miru koji u potpunosti podržava integritet Ukrajine.

– Rusija je vratila rat na tlo evropskog kontinenta i videli smo kapacitet ukrajinskog naroda da pruži otpor – rekao je on i dodao da se videlo i da je EU sposobna da pokaže jedinstvo u takvoj situaciji.

Ambasadorka Kine Čen Bo podsetila je da je Srbija 2022. godine prevazišla nepovoljnu epidemiološku situaciju, napetu bezbednosnu situaciju u Evropi i druge nepovoljne faktore, održala socijalnu stabilnost i ekonomski rast i čestitala srpskom narodu na tim rezultatima.

Ona je izjavila da je bilateralna saradnja Beograda i Pekinga tokom 2022. godine dala rezultate i najavila da će saradnja Kine i Srbije doneti nove opipljivije koristi za dva naroda.

Podsetila je da Kina u prva tri kvartala postala najveći izvor stranih investicija u Srbiji i nastavila da održava poziciju njenog drugog najvećeg trgovinskog partnera. Otvoreni su i direktni letovi između dve zemlje.

Oprez zbog situacije na Kosovu

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je uverenje u uspeh Srbije u 2023. godini.

– Potpuno smo ubeđeni da će Srbija biti još snažnija. Sačuvaće dostojanstvo i identitet. Uključujući i razvoj naših partnerskih odnosa, verujem da će biti ekonomski razvijenija i socijalno snažna i prosperitetna država, država koja čuva svoje tradicionalne vrednosti – rekao je Bocan-Harčenko.

On je naglasio da Srbiju čeka i oprez zbog situacije na Kosovu.

– Moramo da čuvamo nadu i veru u bolju budućnost. Moja želja je da se smiri situacija na KiM da ona ne bi bila prepreka, da ne kažem pretnja, za razvoj Srbije, ekonomije, socijalne sfere i zajedničkog mira – rekao je Bocan-Harčenko.

Ambasador Italije Luka Gori ocenio je da, imajući na umu međunarodni kontekst koji nam je 2022. ostavila u nasleđe, zajedničkim snagama možemo i moramo da se uhvatimo u koštac.

– Okvir za saradnju jeste i mora ostati Evropska unija, zbog čega treba raditi na ubrzanju procesa njenog proširenja na Srbiju i ceo Zapadni Balkan. Italija je i dalje među državama članicama EU jedan od najvećih zagovornika važnosti strategije proširenja. Ako je tačno da je EU potrebna Balkanu i Srbiji, važi i obrnuto: naši strateški interesi se podudaraju – naglasio je Gori.

Podsetio je da je ostavljeni međunarodni kontekst nesumnjivo najsloženiji od završetka Drugog svetskog rata i dodao da zbog toga moramo da kažemo da ce 2023. biti teška za celu Evropu.

Švedska na 3. mestu po broju srpske dijaspore u EU

– Ali, pesimizmu razuma moramo se suprotstaviti optimizmom volje. To se odnosi na Ukrajinu, gde treba postići pravedan mir. Ali odnosi se i na stabilnost Balkana, gde je pre svega ključno podržati deeskalaciju tenzija na Kosovu, izbegavajući jednostrane poteze – rekao je Gori.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David izrazila je nadu da će Srbija u 2023. nastaviti da napreduje na svom putu ka EU.

Ona je naglasila da će se Švedska potruditi da iskoristi predsedavanje Evropskom unijom da pokaže dugoročan i snažan angažman u Srbiji.

– Do sada, švedski grantovi Srbiji iznose više od 300 miliona evra kao podrška putu u EU. Nadam se da ću videti još više poslovanja i švedskih investicija u Srbiji, pored više od 100 švedskih kompanija koje zapošljavaju više od 10.000 ljudi. Uvek smo srećni kada se Šveđani srpskog porekla, (Švedska je na trećem mestu po broju srpske dijaspore u EU), vrate ovde, donoseći iskustva i rešenja – rekla je ambasadorka.

Ambasador Turske, čiji je predsednik Tajip Erdogan dolaskom u septembru u Beograd još jednom potvrđeno zlatno doba u odnosima dveju zemalja Hami Aksoj, na pitanje kako Srbiju vidi u 2023,  izrazio je uverenje da će Srbija nastaviti put ubrzanog razvoja i transformacije.

– Uz mnoge velike projekte čija je realizacija u toku, u 2023. očekujem velike pozitivne promene za Srbiju – rekao je on i podsetio da je svedočio i otvaranju mnogih infrastrukturnih projekata uključujući i put Novi Pazar-Tutin.

Ocenio je da su odnosi dve zemlje u zlatnoj eri, otvoren je Generalni konzulat u Novom Pazaru kao i konzularna kancelarija u Nišu, povećan je broj direktnih letova za Tursku, i očekuju se novi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *