Advokat Živković: Pokušaji banaka da obmanu građane

Advokat Miroslav Živković  je na konferenciji za novinare u organizaciji udruženja „Efektiva” izneo tvrdnju da banke pozivaju građane i ubeđuju ih da odustanu od tužbenih zahteva u sporovima sa njima.

Živković je rekao da banke zovu građane koji su već dobili prvostepeni postupak, kao i da im prete da će morati da plate odštetu bankama od 70.000 do 80.000 dinara ako izgube proces.

„Dešava se da dosta građana nasedne na tu obmanu banaka, poveruje im i mahom povlače tužbe, ne znajući da one više ne mogu dobiti taj spor, a zanemaruju da svojim punomoćnicima moraju platiti troškove”, naveo je Živković.

Punomoćnik građana u sporovima protiv banaka, advokat iz Novog Sada Dragan Petrić je rekao da su građani koji su dobili pravosnažne presude protiv banaka stavljeni na „crne liste” koje nisu bile javne, a zbog čega nisu mogli da podignu novi kredit.

Petrić je apelovao na građane da se pre bilo koje odluke o povlačenju tužbe, konsultuju sa svojim advokatima.

Dejan Gavrilović iz udruženja potrošača „Efektiva” objasnio je da ponuda, koju svaki klijent treba da dobije od banke pre potpisivanja ugovora o kreditu, treba da sadrži sve podatke o troškovima koje plaća, a između ostalog i troškove obrade kredita, provizija za nacionalnu korporaciju, kamatnu stopu, odnosno jedan kratak finansijski pregled šta će klijent da plati.

„Mi se bavimo ovom temom još od 2000. godine , kada smo objavili rešenje Vrhovnog suda u kojem piše da banka nema pravo da naplaćuje troškove u procentualnom iznosu, već samo realan trošak, odnosno samo ono što može da dokaže kao trošak u postupku odobravanja kredita”, rekao je Gavrilović.

Podsetio je da se „Efektiva“ već 10 godina bavi nezakonitim postupanjem banaka, navodeći da su imali dokazano da su banke jednostrano povećavale kamatne stope, kao i da su kredite isplaćivali po kupovnom, a naplaćivale po prodajnom kursu, prenosi Tanjug.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!