Administrativni odbor presudio: Utvrđen raspored sedenja

Administrativni odbor Skupštine Srbije juče je utvrdio raspored sedenja u velikoj sali parlamenta, pošto se četiri poslaničke grupe nisu usaglasile oko toga.

Dogovor je trebalo da postignu poslaničke grupe koalicije NADA , Novi DSS-POKS, poslanička grupa koalicija „Moramo-zajedno”, poslanička grupa Zeleno-levi blok, Ne davimo Beograd, Moramo i Evropski regioni.

Zeleno-levi blok, Ne davimo Beograd, Moramo i koalicija Moramo – Zajedno su predlagale da poslanici i dalje sede kao na konstitutivnoj sednici, ali sa takvim predlogom se nisu slagali poslanici koalicije NADA.

Predsednik Administrativnog odbora Milenko Jovanov podsetio je da je održano više sednica odbora na ovu temu i dodao da se prilikom predlaganja rešenja vodio odlukama koje su se primenjivale u sazivima od 2012. do 2020. godine.

„Postojalo je pravilo da se sedišta popunjavaju horizontalno, a da se šefovima poslaničkih grupa omogući da sede u prvom redu. Pritom zadržavam pravo da to pravilo smatram besmislenim, ali ono postoji i mi smo ga primenili”, rekao je Jovanov.

On je dodao da su je primenjeni objektivni parameter jačina i broj mandata koje je lista osvojila na izborima.

„Problem je što u ovom sektoru sede četiri poslaničke grupe, ima tri mesta, a iz jedne liste nastale su dve poslaničke grupe, a onda smo se rukovodili time da veća poslanička grupa dobije pravo da njen predsednik sedi u prvom redu, a da mesto zbog koga je i nastao problem ostane upražnjeno. Sve ostalo je horizontalno popunjavanje”, objasnio je Jovanov.

Poslanik koalicije „Moramo – Zajedno” Đorđe Miketić ocenio je odluku Administrativnog odbora presedanom.

„Naš predsednik bi sedeo sam četiri reda ispred poslaničke grupe. To onemogućava rad poslaničke grupe. Razgovarao sam i sa predstavnima iz Evropskih regiona i oni su za to da se sedi kao na konstituitivnoj sednici. Onda snaga broja poslanika ne ide u korist liste NADA već u korist naše tri poslaničke grupe”, rekao je Miketić.

Na to je reagovao zamenik šefa poslaničke grupe koalicije NADA Vojislav Mihailović koji je rekao da ni oni nisu potpuno zadovoljni, ali da cene trud predsednika Administrativnog odbora i da je neki kompromis pronađen.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da se zalaže za to da nema odstupanja od pravila i da ako su svi podeljeni po vertikalama, da tako treba da se reši i za sektor dva u kojem sede poslanici četiri poslaničke grupe.

„Predlažem da isto pravilo važi za sve poslaničke grupe, ne ulazim ko je jači. Neka bude sve isto, možda i u drugim sektorima neko ne voli da sedi pored nekog”, rekao je Aleksić i dodao da poslanici treba da prestanu da se bave tom temom. Poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić saglasila se sa Aleksićem da previse iscrpljuje ta tema gde ko sedi i da treba isto pravilo da važi za sve, te a bude kao što je napravljen dogovor na konstitutivnoj sednici.

Poslanik „Ujedinjeni, ŠP, PSG, Preokret, Sloga” Janko Veselinović rekao je da se oseća mučno na sednici na kojoj se raspravlja o rasporedu sedenja, a da jesenje zasedanje nije počelo onako kako piše u zakonu, preneo je Tanjug.

„Nemamo vladu tako dug period, ne donose se zakoni, skupština ne vrši nadzornu ulogu nad vladom. Ja sam ovde došao iz Novog Sada da raspravljamo o tome gde će ko sedeti u skupštini koja ne radi”, rekao je Veselinović.

On je ilustrovao da je Ivo Andrić sedeo u pretposlednjem redu u Narodnoj skupštini i „nije mu to smetalo”.

Jovanov je na predlog da poslanici budu podeljeni po vertikali odgovorio da je upravo takva podela i dovela do problema, te da su zbog toga poslanici koalicije „Moramo-Zajedno” stajali na sednici, da se Aleksandar Jovanović šetao po sali, dobacivao…

Na komentare da je u pitanju presedan, Jovanov je odgovorio da ne može da bude presedan, jer se poziva na odluke iz prethodnog perioda, te dodao da je bilo više primera da šefovi poslaničkih grupa sede nekoliko redova udaljeni od poslanika.

U tom kontekstu je pomenuo LSV, SVM, Novu Srbiju, te zaključio da je besmisleno „guranje u prvi red”.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!