Zvezdan Terzić: Ja imam de fakto najveću vlast u Crvenoj zvezdi

Crvena zvezda pobedila Partizan u 166. derbiju i vratila se u šampionsku trku. Utakmicu dva rivala u nedelju navijači obeležili neredima i koreografijom koja je izazvala buru na društvenim mrežama. O tome, ali i sankcijama FIFA i UEFA ruskim klubovima, pozivu MOK-a da zabrani učešće svih ruskih i beloruskih sportista na međunarodnim takmičenjima za „Uranak“ na K1 televiziji je ovog jutra govorio Zvezdan Terzić.

Crvena zvezda pobedila Partizan u 166. derbiju i vratila se u šampionsku trku. Utakmicu dva rivala u nedelju navijači obeležili neredima i koreografijom koja je izazvala buru na društvenim mrežama. O tome, ali i sankcijama FIFA i UEFA ruskim klubovima, pozivu MOK-a da zabrani učešće svih ruskih i beloruskih sportista na međunarodnim takmičenjima za „Uranak“ na K1 televiziji je ovog jutra govorio Zvezdan Terzić.

Zvezdan Terzić: Ja imam de fakto najveću vlast u Crvenoj zvezdi

U „Uranku“ na televiziji K1 ovog jutra Zvezdan Terzić kazao je da nikada nije bio mirniji nego pred derbi u nedelju uveče.

To sam rekao i igračima pred derbi. Nikada veća nije bila razlika u kvalitetu između Crvene zvezde i Partizana. I ta razlika od dva gola nije dovoljna da to pokaže. Toliko je Zvezda bolja od svih drugih timova u zemlji kada smo pravi i fokusirani, kada smo motivisani. Jako je bilo važno da se približimo Partizanu na dva boda. I kada smo imali minus pet rekao sam da ćemo biti šampioni, jer ako si bolji – dokaži to. U nedelju je bilo samo prvo poluvreme – rekao je Terzić na K1.
Kazao je i da je derbi u nedelju bio jedan od najboljih derbija odigranih u poslednje vreme.

Zvezda je na dominantan način pobedila, pojeli smo ih. U svakom trenutku držali smo igru u svojim rukama. Takođe, moram da naglasim i da odavno nismo imali korektniji derbi, izjave sa obe strane su bile džentlmenske, u duhu fer-pleja. Posle svakog derbija neka strana je nezadovoljna, ali ovog puta Partizan je kazao da smo zasluženo pobedili i nama to mnogo znači.
Koga slušaju igrači?

Na pitanje Jovane Joksimović koga u Zvezdi slušaju igrači, trenera Stankovića ili njega, Terzić je kazao da de fakto on ima najveću vlast u Crvenoj zvezdi.

Igrači naravno slušaju trenera Stankovića kada je reč o fudbalu, ali Crvena zvezda je ozbiljno uređen sistem. Skupština je najviši organ, Upravni odbor polaže račune Skupštini i bira direktora. I ja formalno raportiram njima, a ispod mene su trener i igrači. Ja ih biram. Ja snosim konsekvence za neuspehe, jer je trener moj izbor. Moja obaveza je da stanem iza svakog trenera jer su svi moj izbor. Ja prihvatam svu odgovornost za neuspeh Crvene zvezde uvek, i u budućnosti. Ja sam tu da svake godine Zvezda bude šampion, a da bude druga – to može i sa nekim drugim. De fakto imam najveću vlast u Zvezdi, niko mi se ne meša u posao, ja sam birao i sportskog direktora – kazao je Terzić u „Uranku“ na K1.
Navijači, stadion i koreografije

Istakao je Terzić i da komunicira sa navijačima.

Komuniciram sa njima u meri u kojoj je to potrebno. Ja sam postao personifikacija Zvezde i to verovatno nije dobro ali je tako, i ja od toga ne bežim. To je i deo moje ličnosti, nametnuo sam se. Ja sam odgovorno lice pred zakonom, odgovoran sam i u organizaciji događaja. Čarke na utakmicama se dešavaju svuda, i to što su mediji pisali su gluposti, ja tome ne pridajem pažnju. Pojedini mediji napisali su tuča, a bilo je samo čarki, sve je bilo u okvirima fer-pleja. U granicama je bilo i navijanje, nikada manje sukoba nije bilo nego na nedeljnom derbiju – kazao je Terzić. – Mi za dešavanja van stadiona nismo odgovorni, malo incidenata je bilo i ponosan sam na to. Tome su doprinele i korektne izjave s obe strane.
Terzić je naglasio da je stadio Crvene zvezde – bezbedan.

– Stadion Zvezde je bezbedan i ne pamtim da se nekome nešto loše desilo. Mnogo devojaka i žena znam da idu na severnu tribinu. Na derbiju je bilo 45.000 ljudi, zadovoljni su i došli i otišli sa stadiona. Bezbedno je ići na utakmice – naglasio je Terzić i kazao da isprva nije razumeo koreografiju Zvezdinih navijača. – Naši navijači su kreativni pa ni ja mnogo toga ne znam i ne mogu da protumačim. Stiglo mi je sto poruka u nedelju sa pitanjem o čemu se tu radilo, i na kraju su mi objasnili da je to scena iz „Maratonaca“. Zlonamerni su uvukli Ukrajinu u tu priču, a nema to nikakve veze sa tim – istakao je direktor Zvezde.

Zvezda i Gasprom

Zvezdan Terzić kazao je u „Uranku“ da je za osam godina koliko je na čelu Zvezde klub najuspešniji u istoriji.

Zvezda je 2014. bila pred bankrotom, ovo je najveći uspeh u istoriji, od osnivanja kluba, od 1945. U petak slavimo 77 godina kluba. Kada se bude analizirala istorija, ovaj period je jedan od najslavnijih. Crvena zvezda je 35. kompanija u Evropi zvanično na UEFA listi. Tek će se izučavati na fakultetima ekonomije i biznisa šta samo to uradili u Crvenoj zvezdi. Uspeh pripisujem svim članovima kluba, ali da, zahvalan sam i njemu. Govoriću u rebusima kao i moji navijači.
Kada je reč o kompaniji „Gasprom“ koja je sponzor kluba, Terzić je na K1 kazao da nije dobio zahtev da se logo „Gasproma“ ukloni sa dresa Zvezde u utakmicama u Evropi.

Nadam se da do toga neće ni doći. To bi bio sulud zahtev. Od 2010. „Gasprom“ je uz Zvezdu, bio je uz klub i kada mu je pretio ključ u bravu. Možda klub i nije uvek zasluživao takvu pomoć od tako velikog giganta. Da nije bilo „Gasproma“ ne bi bilo ni Crvene zvezde ovakve, kada je bilo najteže stali su uz nas. Taj odnos prevazilazi puki sponzorski ugovor. Ali, pošto prihodujemo od 35 do 40 miliona evra godišnje, a od „Gasproma“ dobijamo četiri miliona, mi možemo i sami. Većinu prihoda ostvarujemo iz inostranstva, od UEFA bonusa i transfera igrača. Nemamo finansijskih problema. Zvezda je osposobljena da bude uspešna kompanija. Uvek u prvom krugu dobijamo licencu UEFA što znači da sve obaveze ispunjavamo u roku. Ne znam kada smo poslednji put bili u blokadi, uvek imamo pare na računu.
UEFA i Rusija

Terzić je istakao da je UEFA potrčala da donosi političke odluke.

Većina zemalja članica UEFA nisu članice EU, i ne znam zašto slušaju Brisel. Veliki je pritisak medija, vlada antiruska histerija. UEFA trpi velike pritiske od članica, svaki savez trpi pritiske od svojih vlada. UEFA je samo zajednica 55 saveza i nema veze sa politikom – istakao je Zvezdan Terzić. – Ne mogu da razumem i podržim suspenziju ruskih klubova i reprezentacije. Na osnovu čega su doneli tu odluku? Ne možemo na osnovu medijskih napisa donositi odluke. Ja moram da gledam interes Crvene Zvezde i Srbije i ne zanima me kakve će posledice imati ono što kažem, stojim iza svega što sam rekao jer se ne slažem sa odlukama UEFA. One su proizvod antiruske propagande širom Evrope. Sve je mučno što gledamo, prošli smo kroz devedesete, i žao mi je ukrajinskog naroda. Ali, mi smo Rusofili i uvek ćemo biti. Podržala nas je Rusija kada nam je bilo mnogo teško.
Terzić i Piksi

Direktor Crvene zvezde kazao je u „Uranku“ i da je „za ljubav i svađu potrebno dvoje“.

Stojković ima moj broj pa neka me pozove. Nije mi čestitao derbi. Ne meni, nego ni Stankoviću. Jel vi mislite da je u redu da selektor reprezentacije Srbije ne bude na derbiju? Pa to je njegova obaveza, on prima platu u Srbiji. Ne na ovom, nije bio ni na jednom derbiju. Da li je normalo da ne čestita pobedu ili plasman u osminu finala Lige Evrope? Pre njega su to svi selektori radili. Da li je normalno da ne okrene Mrkelu, Džajića, Duleta Savića. Ne mora mene.
Ipak, Terzić kaže da je sa reprezentacijom Piksi uradio odličan posao.

Očekujemo velike stvari od reprezentacije. Prvi sam mu čestitao posle utakmice i plasmana u Katar. Izašao sam i javno dao izjavu, za medije. I rekao da je on najzaslužniji za uspeh. Ništa on nije neuobičajeno veliko uradio, jer smo išli smo na prvenstva i sa Muslinom, Antićem. Ali Zvezda radi stvari koje ranije nisu rađene. Kako god, mislim da ćemo u Kataru uraditi velike stvari i on dobro vodi reprezentaciju.

 

K1

 

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!