Zaplakali u zagrljaju

Bivši Policajac Dejan Pantić, koji je 18 dana držan u bazi prištinskih specijalaca na Jarinju pod optužbom za terorizam, stigao je u svoj dom u multietničkom naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Dočekali su ga supruga i troje dece.

– Kad se pojavio na vratima zagrlili smo se i svi smo zaplakali od sreće. Svima nam je ogroman teret pao s leđa. Ništa još nije gotovo, ali najvažnije je da je otac sada s nama i što ćemo zajedno proslaviti i Božić i krsnu slavu, Vasiljevdan kaže za “Vesti” njegov sin Predrag.

Smršao u pritvoru

Prema savetu advokata, Dejan se neće oglašavati dok traje proces protiv njega, ali je svima poručio da je dobro i da je srećan što je napokon sa svojom porodicom.

– Čim je majka čula da će ga pustiti odmah je počela da sprema čorbu koju otac obožava, ali nije puno jeo. Malo je smršao, pretpostavljam da je psihički i emotivno istrošen – kaže Predrag.

On dodaje da se njegov otac najviše brinuo za njih, posebno za ćerku koja je u sedmom mesecu trudnoće.

– Hvala Bogu, starija sestra je dobro i izašla je iz bolnice. Da bismo je zaštitili od svega nismo joj dozvoljavali da sluša vesti ili gleda televiziju – priča Predrag.

Prema njegovim rečima, Dejan je ispričao da su u pritvoru u policijskoj stanici Jarinje prema njemu bili korektni.

Hvala i dijaspori

– Rekao mi je da mu je najteže palo to što je nevin zatvoren. Nema apsolutno nikakve veze sa događajem za koji je optužen. Od službenika te stanice je načuo da se nešto dešava, ali nije imao pojma da se čitav naš narod digao na noge i postavio barikade istog dana kad je uhapšen. Zato neizmernu zahvalnost dugujemo ne samo našim ljudima na Severu, već narodu sa celog Kosova, Srbije i dijaspore, ali i našem rukovodstvu i posebno predsedniku Aleksandru Vučiću koji se lično založio da moj otac bude pušten iz baze na Jarinju – kaže sin Dejana Pantića.

Narodu šansa za život

Predrag Pantić kaže da su tenzije na severu Kosova nakon puštanja njegovog oca sada manje, ali da je situacija i dalje napeta.

– U jednom trenutku vladalo je predratno stanje. Narodu je došlo do kraja. Sada je situacija malo opuštenija, ali je i dalje napeta. Iskreno se nadam da je puštanje mog oca samo korak ka boljitku za Srbe na Kosovu. Jedino što Srbi traže je da im se da šansa za život. Želimo mir i saradnju i to smo do sada nebrojeno puta dokazali – zaključuje ovaj mladić.

Specijalci ne smeju na Sever

Stanje najvišeg stepena borbene gotovosti Vojske i MUP-a Srbije ukinuto je naređenjem predsednika Aleksandra Vučića. Ova odluka je doneta nakon što su prištinske vlasti oslobodile Dejana Pantića i Nikolu Nedeljkovića, a KFOR objavio da Kosovske bezbednosne snage (KBS) ne mogu na Sever pokrajine bez odobrenja komandanta mirovnih snaga, koji bi u tom slučaju prethodno kontaktirao predstavnike vlasti u četiri srpske opštine u procesu davanja saglasnosti. Pritom se Kfor u saopštenju pozvao na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i koristio termin “administrativna linija”, što je izazvalo besne reakcije u Prištini.

Od jutra je počelo uklanjanje barikada i situacija u pokrajini se stišava, pošto su Srbi s Kosmeta prihvatili apel predsednika Vučića. Tokom sastanka u Raški oni su od predsednika tražili i dobili obećanje da Srbija nikad neće priznati KiM.

Vučić je izjavio da su za njega Kosovo i Metohija Srbija i da nikada neće biti ništa drugo. On je istakao da su prvi put Srbi dobili poseban dokument koji se odnosi na njihova prava, odnosno da KBS ne mogu na sever Kosova bez odobrenja komandanta Kfora i saglasnosti predstavnika našeg naroda. Predsednik je dodao da je jasno naznačeno da nema nikakvih spiskova za hapšenje, što su podržali iz SAD i Evrope.

– Ja ne verujem da će Kurti poštovati sve ovo, videli ste njegovu histeričnu reakciju nakon odluke o oslobađanju Dejana Pantića. Čekaće Kurti i još neki da nam vrate zato što smo pokazali čvrstinu. Ali moramo biti i mudri i pametni – kazao je Vučić.

Ostaje bojkot

Predsednik je rekao da se Srbi nakon uklanjanja barikada neće vratiti u kosovske institucije.

– One su uslovljene Briselskim sporazumom koji podrazumeva i stvaranje Zajednice srpskih opština, što Albanci nisu ispunili – podsetio je Vučić.

Kurti popustio Beogradu

Edita Tahiri, nekada glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Srbijom, ocenila je da je Aljbin Kurti posle svake napete situacije popuštao Srbiji.

– Nakon ove velike krize na Severu, Kurti je prihvatio Zajednicu opština sa srpskom većinom, to je potvrdio i američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil – poručila je Tahirijeva.

Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je da su barikade ispunile svoju svrhu i da su se pojavile kao reakcija na politiku Kurtija. Prema njegovim rečima, Kurtiju je stavljeno jasno do znanja da ne može da realizuje to što je zamislio.

– Raspoređivanjem jedinica vojske prema KiM Srbija je pokazala da je odlučna da brani narod na KiM, ali i da sa druge strane traži mirna rešenja. Srbiji je u interesu mir. Videli smo da jedino ima smisla politika kompromisa. I Srbi na Kosovu su veoma dobro organizovani. Mir je ključni cilj i Srbi su napravili korak dobre volje – ocenio je Vuletić.

On je ukazao da je povlačenje spiskova za hapšenje Srba deo dogovora.

– Ukoliko bi Kurti nastavio sa hapšenjem Srba, pokazalo bi se da za njega dogovori ne važe i da SAD i EU ne mogu da ga kontrolišu – zaključio je Vuletić.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!