Za ubistvo uličnog svirača 18 godina zatvora

Kazna od 18 godina zatvora, zbog ubistva uličnog svirača Kristijana Kostića Bekija (61) u Novom Sadu, izrečena je juče prvostepenom presudom Žarku Riđičkom, rečeno je za „Politiku” u Višem sudu. Riđički se teretio za ubistvo sa razbojništvom.

Presuda ovom sada 21-godišnjem mladiću iz Žablja objavljena je nakon nedelju dana od početka suđenja i jedinog održanog javnog ročišta na kome je okrivljeni priznao da je napao i udarao Kostića, pravdajući se da je to učinio verovatno zato što je bio pod dejstvom alkohola, kao i da čoveka sa gitarom nije ubio svesno, kako se tereti.

Sud je kao otežavajuće okolnosti utvrdio to što se ubistvo dogodilo na javnom mestu, što je Kostića tukao i nakon što je ovaj pao i da je posle urinirao po njemu, ponižavajući žrtvu. Sa druge strane, kao olakšavajuće uzete su mladost, jer u trenutku izvršenja krivičnog dela nije imao 21 godinu i što ranije nije osuđivan.

Okrivljenom je produžen pritvor u kome se nalazi od 9. februara ove godine, kada je uhašen posle ubistva koje se dogodilo tog jutra ispred Kosovske 7-a oko pet sati. Juče nije prisustvovao izricanju presude jer je na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine zbog problema sa zubom.

Prema optužnici, okrivljeni je ubio Kostića na svirep način, sa umišljajem, pod uticajem alkohola, ali svestan svoga dela. Pretio mu je da će ga „nokautirati” ako ne izvadi novac, na šta mu je Kostić pružio sve što je imao kod sebe, 390 dinara, rekavši mu: „Zašto si takav?” Njih dvojica su prethodno deo večeri proveli zajedno u ugostiteljskom lokalu, nakon čega su se sreli ponovo na ulici.

Na početku suđenja, u sudnici je pušten video-snimak događaja u Kosovskoj ulici.

Ćerka ubijenog Glorija Čizmar, kao oštećena strana, ispostavila je imovinskopravni zahtev od tri miliona, a prihvaćeno je milion dinara. Kako smo čuli od njene zastupnice Gordane Kovačević, gitara koju je ubijeni Kostić nosio te večeri, a koja je nakon događaja sklonjena, vraćena je Gloriji posle javnog apela da bi želela da ima tu uspomenu na svog oca.

Ljudi koji su Blekija poznavali u Novom Sadu i mnogi pogođeni ovom tragedijom, nakon ubistva oprostili su se od uličnog svirača paljenjem sveća i ostavljanjem poruka na Trgu slobode.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!