Za koga ćemo glasati 17. decembra: Čime se bave kandidati za narodne poslanike

Na izbornim listama koje učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima 17. decembra najviše je ekonomista (325) i pravnika (255), koji su bili najzastupljeniji i u prethodnom sazivu parlamenta. Od ostalih zanimanja među kandidatima prednjače lekari, kojih je 103, a više od ostalih na mesto u poslaničkim klupama pretenduju politikolozi (53) i univerzitetski profesori (43).

Najviše ekonomista je na izbornoj listi Srpske napredne stranke – 48, slede socijalisti sa 39, dok koalicija „Srbija protiv nasilja“ i Narodna stranka imaju po 29 kandidata ekonomske struke.

Savez vojvođanskih Mađara kandidovao je 28 ekonomista, jednog manje imaju koalicija Zavetnika i Dveri i izborni savez Dosta je bilo i Socijaldemokratske stranke, dok ekonomista nema jedino na listi Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina.

Drugo najzastupljenije zanimanje kandidata za narodne poslanike je pravnik, kojih ima najviše na listi koalicije NADA (43). Naprednjaci su kandidovali 40 pravnika, „Srbija protiv nasilja“ 39, a Socijalistička partija Srbije 34. Najmanje ih je na devetočlanoj listi koju predvodi lider Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi – svega jedan, a to je upravo Kamberi.

Na izbornim listama su i 103 lekara, a najviše ih je među socijalistima (18). Po 14 lekara kandidovali su „Srbija protiv nasilja“ i SNS, a Hipokratovu zakletvu položilo je i devetoro kandidata Saveza vojvođanskih Mađara.

Na četvrtom mestu po brojnosti među poslaničkim kandidatima su politikolozi, kojih ima ukupno 53. Skoro četvrtina je na listi „Srbija protiv nasilja“ (13), naprednjaci na svojoj listi imaju deset politikologa, a Narodna stranka devet.

Nijednog politikologa nisu kandidovali lista čiji su nosioci Usame Zukorlić i Tomislav Žigmanov, kao i Ruska stranka i Albanska demokratska alternativa.

Politikologa nema ni na listi „Srbija na Zapadu“, ali je na njoj čak šestoro novinara predvođenih Milojkom Pantićem. Predstavnici „sedme sile“ nalaze se još samo na listi SNS, na kojoj ih je četvoro.

Među nosiocima izbornih lista najviše pravnika i politikologa

Najviše nosilaca izbornih lista su pravnici (Aleksandar Vučić, Vojislav Šešelj, Vojislav Mihailović, Vladimir Gajić, Šaip Kamberi) i politikolozi (Ivica Dačić, Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović). Zanimljivo je da je nosilac liste NADA Miloš Jovanović i pravnik i politikolog.

Među nosiocima lista su i inženjer elektrotehnike Saša Radulović, psiholog Boris Tadić, lekar Branimir Nestorović, dramaturg Čedomir Jovanović, ekonomista i industrijalac Vladimir Kovačević, stomatolog Sulejman Ugljanin i penzioner Slobodan Nikolić iz Ruske stranke.

Za poslanički mandat nadmeću se i 43 univerzitetska profesora, koji su raspoređeni na 12 od 18 izbornih lista, a najviše ih je među kandidatima koalicije „Srbija protiv nasilja“ – deset. Na izbornoj listi saveza koji čine Dosta je bilo, Socijaldemokratska stranka i Otete bebe je šestoro profesora univerziteta, dok su socijalisti kandidovali petoro.

Na listama su i dve operske pevačice, dvojica pilota, flautistkinja, violinistkinja, akademski slikari, ikonopisac, stočar, mesar, kao i po jedan košarkaški (Duško Vujošević) i fudbalski trener (Dževad Prekazi), a poslanički mandat pokušaće da osvoji i troje maturanata.

Podsetimo, ukupan broj kandidata za narodne poslanike je 2.817, a među njima je i 155 penzionera, kao i 116 studenata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!