Vučić u UN: U čemu je razlika između suvereniteta Ukrajine i Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da se ovogodišnja Generalna debata odvija u uslovima narušenog svetskog mira u razmeri koji nije viđen od Drugog svetskog rata i osnivanja Ujedinjenih nacija.

Nepravda učinjena bilo gde, pretnja je pravdi svuda i te reči su podsećanje i opomena za sve, poručio je Vučić i naglasio da, bez obzira što i dalje odeća posledice grubog kršenja osnovih odrebi međunarodnog javnog prava, Beograd ne odustaje od temeljnog prinicipa nepovredivosti granica.

Dosledno se zalažemo za poštovanje načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta, rekao je Vučić i istakao da Srbija poštuje integritet Ukrajine.

Predsednik Srbije poručio je da ni od jednog sagovornika nije čuo racionalan odgovor na pitanje u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen.

– Od mnogih govornika čuli smo priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, mnogi kažu da je to prvi sukob na tlu Evrope od Drugog svetskog rata. Ali istinu da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi i to, Srbije koja nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju se uporno prećutkuje. Tražimo jasan odgovor na pitanje koje već godinama postavljam mojim sagovornicima, liderima mnogih zemalja – u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnogi od Vas daju međunarodno priznanje i legitmitet? – istakao je Vučić.

Podsetio je da Srbija nije nogom kročila na tuđu teritoriju, niti ugrozila teritorijalni integritet ma koje suverene države, da bi bilo ko protiv nje intervenisao ili proveo agresiju, onako kako je to učinjeno 1999. godine.

– To ipak nije sprečilo 19 NATO zemalja da napadne jednu suverenu zemlju i to bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO čije odredbe su predviđale usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, a kojom je potvrđen i garantovan delimični suverenitet i potpuni teritorijalni integritet Srbije, nije sprečilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova iznova pogaze teritorijalni integritet naše zemlje i povelju UN – naveo je Vučić.

Vučić je naglasio da će Beograd nastaviti razgovore sa Prištinom pod okriljem Evropske unije, “jer je bolje 100 godina pregovarati, nego jedan dan ratovati”.

– Nadam se da ćemo postići obostrano prihvatljivo rešenje, zasnovano na kompromisu, jer je to jedini način za uspostavljanje trajnog mira i prosperiteta i za Srbe i Albance, ali i ceo region – rekao je srpski predsednik na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!