Vučić u Tirani na Samitu EU i Zapadnog Balkana: Ovo je dobra prilika da čuvamo interese Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je po dolasku na Samit lidera EU Zapadni Balkan u Tirani, da prisustvuje ovom skupu ne samo zbog prijateljstva sa Albanijom već i zbog toga što, kako je rekao, uvek bolje biti za stolom, kada se vode razgovori jer kada niste za stolom onda ste obično na meniju, a onda to svi jedva dočekaju.

„Ovo je dobra prilika da čuvamo interese Srbije”, poručio je Vučić.

Odgovarajući na novinarska pitanje sa kim će se sve susreti tokom Samita istakao je susret sa holandskim i belgijanskim premijerima.

„Od posebnih bilaterala sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni To će biti odvojene bilaterale. Razgovaraću gotovo sa svima iz regiona i iz EU”, rekao je Vučić.

Dodaje da na samitu u Tirani ne učestvuje samo zbog prijateljstva sa Albanijom.

„Uvek je bolje biti da ste za stolom, jer ako niste onda ste obično na meniju i onda vas svi jedva dočekaju. Ovako je dobra prilika da čuvamo interese Srbije”, naveo je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić sa Mišelom o pitanjima od interesa za Beograd i Brisel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Tirani, gde učestvuje na samitu EU-Zapadni Balkan, sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

„Sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom razgovarao sam o svim pitanjima od interesa za Beograd i Brisel”, napisao je Vučić na Instagramu budućnostsrbijeav.

 

Vučić se sastao sa Ursulom fon der Lajen

Predsednik Srbije sastao se danas u Tirani sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

„Vrlo dobar razgovor sa Ursulom fon der Lajen. Zahvalio sam na 165 miliona evra pomoći srpskom energetskom sektoru i razgovarao o svim aktuelnim pitanjima između Srbije i EU, napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav, uz fotogarfiju sa sastanka.

Vučić u Tirani na Samitu EU i Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Tirani gde učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana. Samitom predsedava predsednik Saveta EU Šarl Mišel, a prisustvuje i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Samit lidera EU – Zapadni Balkan održava se u Tirani, prvi put u regionu, a pored najvišnih zvaničnika EU, na ovom skupu učestvuje i lideri 27 zemalja članica, kao i regiona, među kojima je i predsednik Srbije.

Tokom Samita u glavnom gradu Albanije Aleksandar Vučić će imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar De Kro, kao i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute. Sastaće se i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Predsednik Srbije će, pored toga, prisustvovati i potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, saopštila je pres služba predsednika.

Glavne teme samita u Tirani su zajedničko rešavanje posledica sukoba u Ukrajini, intenziviranje političkog angažmana, jačanje bezbednosti i izgradnja otpornosti na strano mešanje, suočavanje sa izazovima migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

„Samit je prilika da se ponovo potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva između EU i Zapadnog Balkana, regiona sa jasnom perspektivom EU“, saopštila je EU.

Prema zvaničnoj agendi samita u Tirani, predviđeno je potpisivanje sporazuma EU i zemalja Zapadnog Balkana o smanjenju cena rominga, posle čega će biti održane plenarne sesije.

Učesnici samita treba da usvoje i deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU za zemlje Zapadnog Balkana i ubrzanje tog procesa.

Na kraju je predviđena i zajednička konferencija za medije na kojoj će govoriti predsednik Savet EU Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama.

Na Samit ide da bi se borio za interese srpskog naroda
Kako je rekao predsednik Vučić, na Samit Tiranu ide kako bi se borio za interese srpskog naroda.“Za mene je veoma teško da razumem taj jezik dve strane, pritom ništa nismo uradili, gledamo kako živu glavu našem narodu da sačuvamo, to je izazvalo jed, gnev i bes, ali zaključak je sledeći – nisam siguran, ali svakako će nekakve koristi biti od mog odlaska u Tiranu, a ako ne bih otišao, možda i ne bi bilo koristi, ali bi bilo velike štete za našu zemlju“, rekao je Vučić prenosi RTS.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!