Vučić: Sastanak u Briselu ujutru, nisam optimista

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obraća se građanima pred put u Brisel.

Vučić za program televizije Prva govori o svim važnim pitanjima, ali i o razgovorima sa premijerom privremenih vlasti u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Predsednik je rekao da bi ujutru u 8 sati trebalo da počnu razgovori u Briselu.

Idem u Brisel da im ne bih dao da optuže Srbiju da nije uradila sve

„Nema nikakve sumnje da je situacija teža nego u poslednjih deset godina. Kada smo išli u Berlin, napravili smo tri važna sporazuma. Taj dan u Berlinu Kurti je iskoristio da saopšti tri stvari. Te tri stvari dovele su do toga da Srbi napuste institucije. Kurti je saopštio da od ZSO nema ništa”, kazao je Vučić.

„Kap koja je prelila bila je smena Đurića. Srbi su shvatili da sa tim čovekom nema sporazuma, nema ništa. Idem u Brisel da im ne bih dao da optuže Srbiju da nije uradila sve”, kazao je Vučić.

„Mi smo rekli da morate da oformite ZSO u skladu sa predlogom Srba i morate da ukinete odluku o tablcama. Lagali ste i obmanjivali javnost da na to imate pravo. Niko mi nije pokazao kako na to imaju pravo, ne znaju da su lagali i šta ih briga. Ja se pitam što me zovu u Brisel. Oni hoće da znaju da su i jedni i drugi krivi i da su pokupali sve Nikada neće da kazu da je njihovo dete jedini krivac. Mi smo uradili sve što možemo, ako hoće hoće, ako neće neće”, rekao je Vučić.

Priština je krenula u akciju

„Albanci su pokazali da ne žele Srbe na Kosovu, odnosno Kurti. On je postavio čoveka koji je dobio 30 puta manje glasova”, reko je Vučić.

„Gde god je potrebno da se ide protiv Srbije napraviće dogovor bez problema. U Albaniji, Crnog Gori, Bosni i Hercegovini jedina tema je Vučić”, dodaje Vučić.

„Danas čujem da postoji neki drugi plan koji je isto loš, gde ste videli taj plan, dajte mi ga potpisaću ga odmah, da rešimo odnose sa Albancima, a da im ne damo ništa? Potpisaću ga odmah. Znate kad će da nam ponude to, nikada”, rekao jepredsednik.

„Vi u ovoj zemlji šta god da uradite bićete krivi. Mesecima su pitali šta će Srbi u insitucijama Kosova, a bilo je razloga. Kada je postalo jasno da tu više nema spasa onda ti isto kažu zašto napuštate institucije”, rekao je Vučić.

„Priština je krenula u akciju. Imaju plan, a to je legalizaicja vojske, oduzimanje prava za 10 posto mesta u parlamentu, tobožnja dekriminalizacija Severa Kosova. Uz raspisivanje izbora na severu odmah na bi li se uz pomoć lažnih Albanaca izgalasali novi gradonačelnici”, rekao je Vučić.

„Jasno je kakav je plan, a i mi pokušavam da osujetimo taj plan. Čim je Kurti graknuo priotiv toga da se verifikuju mandati u parlamentu jasno vam je da je to dobar potez”, doda je Vučić.

„Srpska lista će bojkotovati izbore. Srpski zahtevi su vezani samo za ono što je potpisano u dijalogu u Briselu. Srbi nisu zatražili nešto što već nije potpisano, samo traže da se sprovede ono što je potpisano. Lupili bi nam šamar samo ne znaju koji je razlog, moraju da nađu razlog za šamar”, rekao je Vučić.

„Kosovska policija specijalna nema šta da traži na Severu Kosova. Srbija će biti uz svoj narod. Nadam se da neće doći do rata, ali ne zavisi od nas”, rekao je Vučić.

Mi možemo da računamo samo na sebe

Na pitanje da li veruje da EU i Amerika ne mogu da ubede Kurtija, Vučić je naveo da Amerika sigurno pokušava i da ne žele sukob jer im ne odgovara, ali da ostalima ne veruje ništa, a posbeno Nemcima.

„Mi možemo da računamo samo na sebe. Niko nam nije stvarao državu osim nas. Uvek smo imali one koji su mislili da mogu da nam pomognu i odmognu u zavisnosti od njihovih interesa. Srbi su se borili za svoju zemlju, za svoju slobodu. Trudimo se da imamo dobre odnose sa svim zemljama, ali ne možemo da imamo dobre odnose sa onima koji kažu bori se, izgubićeš, ali je bitno da si ostavio srce na terenu”, rekao je predsednik.

„Mir zavisi od pritiska zapadnih sila na Prištinu. Ne verujem u Kurtijev racio. Odlaganje ne znači ništa, vi sa tim morate da se suočite. Nisu nam dali šansu. Mi smo spremni za razgovore, ali prosto nam nisu dali šansu”, kazao je Vučić.

Nije bilo dobro da uvodimo sankcije, jer znamo koje je to licemerje

„Ovo je naša politika. Ovo je naša odluka. Izdržali smo mnoge pritiske. Svaki dan mi govore kako je velika šteta za Srbiju što nije uvela sankcije. Nismo uveli sankcije, to je odluka naših državnih organa i to je dobro osmišljena odluka. Nije bilo dobro da uvodimo sankcije, jer znamo koje je to licemerje”, priča predsednik.

„Srbija je pokazala da ima snage i pameti da izdrži na užas i žalost svih onih koji su mislili da će da pronađu razloge na napade na Srbiju. Ja tvrdoglavo insisitiram na zaštiti interesa Srbija i našeg naroda”, rekao je Vučić.

Možete da me ubijete ali nije kraj

„Postoje dva lica koja su uhvaćena da su učestvovali u tom planiranju mog ubistva. Kada se pojavio Lalić koji je ubica i koji je svedok saradnik i koji ne sme da laže sada, on je potvrdi da su hteli mene da likvidiraju i moju porodicu. Ja im kažem da to nije kraj, možete mene da ubijete ali nije kraj neće ovo da bude zemlja u kojoj vladaju ubice i narko dileri, možete da vičete i pišete šta god hoćete”, rekao je Vučić.

„Ne postoji pametan čovek koji će da se bavi dilovanjem droge”, rekao je predsednik.

„Imam poruke u kojima je naređeno da ne navijaju za Partizan, već protiv Vučića. Nije me iznenadilo što niko iz Partizana nije izdao saopštenje, bolje da nisu”, rekao je Vučić.

„Sve vreme rade neku pokvarenu stvar. Kad Zvezda pobedi iz nepostojećeg faula, odmah napadi, a kad pobede oni sa krađom u Topoli, onda tišina i isto tako sa druge strane”, rekao je on.

„Da li me boli kada neko hoće da ubije moje dete, normalno je da me boli. Za sve političke i medijske kretene baš me briga. Ja živim za istoriju, a baš me briga šta će da napišu”, rekao je Vučić.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!