Vučić: Neću potpisati nijedan dokument štetan po Srbiju, narod odlučuje o svemu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju mnogo puta poručio da reciprocitet može da postoji samo između država, prenose Večernje novosti.

Vučić je naglasio da predlog “dve Nemačke” ne podrazumeva formalno priznanje, ali da je on gotovo ubeđen da preko toga Priština traži članstvo u UN.

Podvukao je da neće potpisati dokument koji je štetan po Srbiju.

“Oni neće od toga da odustanu, zato su i tražili sednicu. To je ono što oni traže, i zato nam je bilo potrebno da kažemo da mi to nećemo. Ja nemam problem da vam kažem da sasvim sigurno za vreme mog mandata neće biti potpisivano ništa bez Skupštine i referenduma. Ne dolazi u obzir nikakvo potpisivanje. Što se mene tiče, to vam ja obećavam, direktnog ili indirektnog priznanja neće biti, i meni ne pada na pamet da potpisujem bilo kakve štetne dokumente u ime Republike Srbije”, poručio je predsednik, na šta se u Skupštini prolomio aplauz.

Vučić je naglasio da će o svemu na kraju odlučiti narod na referendumu.

“Ne pada mi napamet da bilo šta potpisujem, ne bez Narodne skupštine, već bez naroda, jer sve mora da ide na referendum, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na poziv poslanika sa liste “Ujedinjeni” Vladete Janković da se obaveže parlamentu da će, pred potpisivanje dokumenata sa Prištinom, objasniti šta potpisuje.

Janković je, kako navodi portal “Nova”, postavio tri pitanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Da li je moguće da se Narodna skupština uključi na neki način u rešavanje problema Kosova. Makar to bilo i preko Odbora za Kosovo i Metohiju. Drugo pitanje tiče se izveštaja, koji su bili i u štampi, a ja vas molim da me, gospodine predsedniče demantujete ako su ti izveštaji pogršeni, da ste u nedavnim razgovorima sa Kurtijem usvojili njegov zahtev da se razgovara na bazi reciprociteta. Vi ste kao brilijantan student sigurno dobili 10 iz međunarodnog prava i onda bi trebalo da znate da načelo reciprociteta važi samo kad je reč o odnosima između država. Izviniću se ako sam lansirao pogrešno obaveštenje“, rekao je Janković.

Naveo je i da se u poslednje vreme pominju pojmovi kao što su sveobuhvatna normalizacija, potpisivanje obavezujućeg sporazuma, model dve Nemačke.

“Krajnje vreme je da se narodu Srbije jasno kaže šta to znači. Svaki od ta tri termina znači priznanje Kosova. Makar se to ne pominjalo eksplicitno”, kazao je Janković.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!