Vučić: Doneo sam odluku – ne idem u Rejkjavik, bićemo uzdržani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će Srbija na skupu Saveta Evrope u Rejkjaviku biti predstavljena na najnižem nivou, odnosno da on neće ići, kao i da će Srbija biti uzdržana prilikom glasanja o Rezoluciji o zaštiti teritorijalnog integriteta Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

– Bićemo uzdržani i oni neće moći da kažu da je odluka prihvaćena jednoglasno. I obrušiće se na mene, ali to nema veze. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ali nismo spremni da se odreknemo našeg teritorijalnog integriteta – rekao on.

Vučić je podsetio da je Srbija podnela amandman na tu rezoluciju u kome je “između zareza” tražila da se ubaci poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja članica SE, ali da je na insistiranje, pre svega Nemačke, to odbijeno.

– Oni poštuju teritorijalni integritet i Povelju UN samo kada to njima odgovara – rekao je srpski predsednik i dodao:

– Doneo sam odluku u skladu sa dogovorom sa Anom Brnabić i Ivicom dačićem, da Republika Srbija bude predstavljena na najnižem nivou. Ja neću ići u Rejkjavik i Srbija neće glasati za njihovu deklaraciju, bićemo uzdržani. Time ne možemo da sprečimo usvajanje, ali će morati da kažu da nije usvojena jednoglasno.

Vučić je dodao da je spreman da trpi sve posledice te odluke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!