Vučević: Srbija treba da istraje na zahtevu da se deo naših snaga vrati na KiM

Srbija treba da istraje na zahtevu da se deo njenih vojnika i policajaca vrati na KiM, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević.

Ministar je za Radio Beograd ocenio da je ovo težak period za Srbiju i da smo, kao država i narod, izloženi velikim pritiscima.

Vučević smatra ”da smo na korak od toga da Priština krene u konačni obračun sa Srbima”, ali i veruje da će KFOR ispuniti svoju misiju i obezbediti mir i sigurnost.

Naglašava i da Srbija ima razrađene planove za svaki mogući scenario i da neće dozvoliti novu “Oluju”.

On je takođe najavio da će vlada, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sutra raspravljati o zahtevu koji će biti upućen KFOR-u, a u kojem se traži povratak dela srpskih vojnika i policajaca na KiM.

Na pitanje kako komentariše izjavu specijalnog američkog predstavnika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da su SAD snažan garant bezbednosti na KiM kroz učešće u KFOR-u, Vučević odgovara da Srbija od KFOR-a očekuje da iste, ako ne i jače garancije za mir i bezbednost, pruži i srpskoj zajednici na KiM.

Da li se KFOR-u može verovati kada kaže da neće dozvoliti nasilje pitanje je bez odgovora, ali, kako kaže ministar, ”nemamo drugog sagovornika na tu temu”.

– Od njih očekujemo da deluju u skladu sa svojim mandatom, da osiguraju mir i bezbednost i da se ne bave političkim pitanjima i statusom naše južne pokrajine – kazao je Vučević.

On je istakao da Srbija ostaje posvećena političkom dogovoru, dijalogu i miru, ali i da ima razrađene planove za svaki mogući scenario.

Novu “Oluju” , kako je rekao, nećemo dozvoliti, a Srbe sa Kosmeta pozvao je da izbegnu svaki sukob sa KFOR-om i EULEKS-om, prenosi RTS.

Ministar je takođe kazao da je, uz političke i bezbednosne posledice, rat u Ukrajini uticao i na proces opremanja Vojske Srbije.

Dogovorene, čak i plaćene porudžbine iz Rusije i Kine su na čekanju i za sada se ne nazire mogućnost realizacije tih ugovora.

Ispada, kako ocenjuje, da su sankcije koje je Zapad uveo Rusiji ustvari pogodile nas.

Problem postoji i sa transportom naoružanja iz Kine, a kada tražimo da sklopimo ugovore o nabavci sa zapadnim zemljama, nema odgovora ili slede uslovljavanja, naveo je ministar.

Vučević je zadovoljan budžetom koji su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dobili za narednu godinu, a koji iznosi 160 milijardi dinara, odnosno 2 odsto BDP-a.

On je istakao i da je važno što će pripadnicima Vojske Srbije od januara plate porasti za 25 odsto, a povećanje od 12,5 odsto dobiće i zaposleni u Ministarstvu odbrane koji nisu direktno uključeni u funkcionisanje vojske.

U budžetu su predviđena i sredstva za opremanje vojske i ulaganje u namensku industriju.

Kada je u pitanju rasprava o eventualnom vraćanju obaveze služenja vojnog roka koja se često pokreće u javnosti, ministar kaže da je to ozbiljno pitanje koje zahteva stručnu analizu i procenu.

Novac potreban za sprovođenje takve odluke je važna stavka, ali, kako kaže, nije presudan.

Važno je, dodao je Vučević, da svi znaju da priča o vraćanju obaveze služenja vojnog roka nikako ne znači da se Srbija sprema za rat.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!