Više javno tužilaštvo u Pirotu pokrenulo predistražni postupak zbog curenja amonijaka iz vagon-cisterne

Više javno tužilaštvo u Pirotu je povodom iskliznuća četiri vagon- cisterne sa amonijakom u nedelju popodne u blizini ovog grada, od kojih iz jedne još uvek curi ova otrovna hemikalija, pokrenulo predistražni postupak zbog sumnje da izvršeno teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, javili su lokalni mediji.

Prema dostupnim podacima, u ovom akcidentu su od posledica udisanja velike količine amonijaka preminule dve osobe, a u saobraćajnoj nesreći izazvanoj gustim oblakom amonijumskog dima povređene su četiri osobe, dok je u Opštoj bolnici Pirot i niškom Univerzitetskom kliničkom centru zbrinuto 60- tak ljudi sa simptomima trovanja.

Obdukcija u niškom Zavodu za sudsku medicinu pokazala je da postoje tragovi trovanja amonijakom kod jednog srpskog i jednog bugarskog državljanina koji su preminuli u vreme akcidenta kod Pirota.

Muškarac B. J. (74), iz pirotskog sela Sopot, pronađen je u nedelju uveče, neposredno nakon iskliznuća vagon- cisterni na pruzi Niš- Dimitrovgrad, kada je cirenje amonijaka stvorilo gust oblak otrovnog dima.

On je pronađen u svom vozilu koje je sletelo sa puta na ulazu u Pirot, a smrt je konstatovana u Opštoj bolnici u to gradu.

Telo turskog državljanina D. P. (55) pronađeno je jutro nakon nesreće, ispod nadvožnjaka, nedaleko od mesta na kojem se dogodio akcident.

Obdukacija je pokazala da je turski kamiondžija imao i fizičke povrede.

Prema navodima medija, on je pao sa nadvožnjaka verovatno u pokušaju da se spasi od oblaka otrovnog gasa koji se pojavio na putu.

Prevrnuta cisterna u kojoj se nalazilo 45 tona amonijaka i dalje ispušta opasan gas jer je nemoguće zatvoriti rupu nastalu prilikom izletanja sa pruge, rekli su u pirotskom Štabu za vanredne situacije.

Kompanija ‘Eliksir’ koja je vlasnik amonijaka u 20 vagon-cisterni u teretnom vozu, od kojih iz jedne curi amonijak, saopštila je dan nakon akcidenta da “još uvek nije procenjena iscurela količina amonijaka, ali da se pretpostavlja se da je u pitanju oko 20 tona“.

Voz sa sa oko 900 tona amonijaka putovao je iz Bugarske ka Prahovu i Šapcu.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!