Veliko interesovanje Čeha za izbore za šefa države

 Česi u prvom krugu direktnih predsedničkih izbora nastavljaju danas pre podne odlučivanje o novom predsedniku države, a juče prvog dana tih izbora, uočeno je veliko interesovanje birača.

Prema podacima do 22 sata sinoć kada su zatvorena birališta, odziv je dostigao 50 odsto, što je za 10 odsto više nego na prethodnim predsedničkim izborima kada je na drugi predsednički mandat izabran Miloš Zeman.

Predizborne ankete govore da nijedan od osam kandidata nema šanse da osvoji više od 50 odsto glasova i pobedi već u prvom krugu a da je samo troje favorita, koji imaju šansu da uđu u drugi krug.

Jedan od favorita je Andrej Babiš (68), tajkun agro i hemijske industrije, vlasnik koncerna Agrofert, peti najbogatiji u Češkoj, populistički bivši premijer, lider opozicione stranke ANO. Prate ga brojne afere oko sukoba interesa zbog kojeg je Češka 2017. godine donela poseban zakon, poznat kao Leks Babiš, da preduzeća u vlasništvu članova vlade ne mogu učestvovati na tenderima za javne nabavke. Sud u Pragu oslobodio je Babiša pet dana pred ovogodišnje izbore zbog nedostatka dokaza da je počinjeno krivično delo a sumnjičen je da je na prevaru dobio dva miliona evra dotacija za porodičnu farmu i konferencijski centar Rodino gnezdo. Suđenje u Slovačkoj gde Babiš godinama bez uspeha nastoji da dokaže da nije bio saradnik zloglasne komunističke tajne policije StB, kako ga vode u spiskovima, i dalje traje, javlja Beta.

Drugi favorit je general u penziji Petr Pavel (61), građanski kandidat desnog centra, nekadašnji načelnik Generalštaba češke armije, kasnije drugi čovek NATO kao šef Vojnog komiteta zapadne vojne alijanse.

Treći favorit ali, kako ankete navode, sa nešto manjim šansama nego Babiš i Pavel da uđe u drugi krug je nekadašnja rektorka Mendelovog univerziteta u Brnu, ekonomista Danuše Nerudova (44) koju prati afera sa navodno brojnim plagijatima o kojima se govorilo dok je vodila univerzitet.

Predsednik Češke Miloš Zeman kome u martu ističe drugi petogodišnji manadat, po Ustavu i poslednji, podržao je pred izbore Babiša a u petak je na biralištu ponovio da bi novi predsednik morao da ima političko iskustvo, koje među favoritima ima jedino Babiš.

„Čovek koji u politici praktično počinje ta iskustva nema, on je rizik za sve građane a takođe i sam za sebe”, rekao je Zeman.

Zeman je izrazio želju da njegov naslednik ne bude „samo automat za potpisivanje, koji popusti svakom”.

„Niko od kandidata ne može da reši inflaciju i energetsku krizu. To je nadležnost vlade. Ali to treba da bude ličnost koje se ne stidimo”, poručio je na biralištu češki premijer Petr Fijala, povodom kampanje u kojoj se Babiš predstavlja biračima kao kandidat koji bi rešio njihove svakodnevne probleme, dok se general Pavel i Nerudova predstavljaju kao suprotnost Babišu i dosadašnjem predsedniku Zemanu.

Ovlašćenja predsednika su po Ustavu mala ali su trojica prvih predsednika, Vaclav Havel, Vaclav Klaus i Miloš Zeman kao izrazite ličnosti Plišane revolucije i tranzicije Češke uspevali da se nametnu i većim uticajem nego što bi to mogli prema Ustavu.

Pred ove izbore u Češkoj je neuobičajeno mnogo neopredeljenih među 8,3 miliona registrovanih birača, prema anketama, njih od četvrtine do trećine do poslednjeg trenutka ne zna kome bi dali glas.

Prve prognoze na osnovu anketa na biralištima ko ulazi u drugi krug trebalo bi da budu objavljene ubrzo nakon zatvaranja birališta u 14 časova a ishod prvog kruga izbora večeras.

Drugi krug održava se za 14 dana i u njemu prema sadašnjim anketama najviše šansi da postane novi predsednik Češke ima general Pavel sa 57 odsto podrške birača.

 

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!