Vanredna situacija još dva dana

Nivo reka u poplavljenim područjima opada i vanredna situacija u osam opština kroz koje je prošao poplavni talas ostaju na snazi još dva dana. Stručne službe dežuraju a nadležni bi trebalo da pomognu da se što pre utvrdi nastala šteta, a onda i otklone posledice koje su bujice i nekontrolisana voda ostavile.

– Imamo smirivanje situacije, vrh poplavnog talasa Ibra juče je prošao kroz Kraljevo i ulazi u Zapadnu Moravu, korito te reke je skoro prazno, tako da ne očekujemo poplave, ali potrebno je još ispratiti situaciju – izjavio je Goran Puzović, direktor „Srbijavoda”, prenela je Beta, s tim da je Lim bio najveći problem, ali da se ta reka vratila u korito. Po njegovim rečima, iako je zahladnelo, ne očekuju se veći problemi, a u Prijepolju su planirana četiri projekta za sprečavanje poplava, ali da su problem nerešeni imovinsko-pravni odnosi i planska dokumentacija.

Zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice u Ministarstvu unutrašnjih poslova Nedeljko Gagić izjavio je da je 106 osoba evakuisano u opštinama koje su bile ugrožene poplavama i da se još uvek traga za muškarcem koji je upao u Trnavsku reku.

– Još uvek tragamo za nestalim čovekom u Novom Pazaru – kazao je Gagić i podsetio da se situacija poboljšava, jer su reke počele da se povlače. U Novom Pazaru reke su se takođe vratile u svoja korita. Najkritičnije je bilo u Raškoj, kao i u Topličkom okrugu i u Prijepolju zbog reke Lim.

– U Prijepolju smo evakuisali 44 lica, u Priboju 30, u Brusu 17, devet u Sjenici i pet u Novom Pazaru – kazao je Gagić.

Davor Vidović iz Sektora za vanredne situacije MUP-a istakao je da su vodotoci u opadanju, a da se dežurstva vatrogasaca spasilaca na terenu nastavljaju. Situacija u Raški u vezi sa poplavama juče je bila bolja. Voda se prilično povukla, ali autobuska stanica još uvek nije raščišćena i autobusi ne saobraćaju. Nadležni obećavaju da će u ponedeljak biti normalizovan saobraćaj sa te stanice.

Reka Ibar se vratila u korito, nalazi se na nekoliko centimetara ispod gornje granice za uvođenje vanrednih mera. Ispumpava se voda iz podruma, dok je na površinama gotovo i nema, ali je ostalo blato i mulj, i sada se radi na čišćenju.

Gornji tok Toplice značajno opada, po nekim procenama nivo reke je opao za jedan metar i sada se nalazi na nivou od 140 centimetara, što je znatno niže od granice redovne odbrane od poplava. Žitelji Kuršumlije, u onim delovima gde se poremetilo vodosnabdevanje, trebalo bi da dobiju vodu dok je iz Zavoda za javno zdravlje Niš stiglo obaveštenje da i Nišlije imaju ispravnu vodu.

Najveću štetu od poplava u Topličkom kraju pretrpela je poljoprivreda. Pod vodom je više od sto hektara oranica i voćnjaka, a narednih dana komisije će utvrditi razmere pričinjene štete. U opštini Brus, gde je zbog poplava proglašena vanredna situacija, stanje je juče bilo stabilno. Toplička, Graševačka i reka Rasina povukle su se u korita, a kiša je prešla u sneg.

Počelo popravljanje puta u Osojanima

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je juče, prenosi Beta, da je počela sanacija lokalnog puta u Osojanima, gde su poplave napravile štetu domaćinstvima i infrastrukturi.

Kako je već objavljeno, formiran je krizni štab koji će pratiti situaciju na severu Kosova nakon padavina. Predstavnici kancelarije posetili su žitelje opštine Zvečan i Leposavić, sela Vuča i Borovik, kao i Prilužje i Babin Most.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *