Umetnički susret Beča i Beograda

Udruženje slikara i ljubitelja slikarstva „Kornjača” zajedno sa Austrijskim kulturnim forumom, priredilo je izložbu „Susret”. Stvaralaštvo su predstavile Anika Ešman i Aklima Ikbal.  Cilj je da se na ovaj način ukaže na važnost susreta umetnika i publike i dve prestonice – Beča i Beograda.

Na značaj postavke podsetili su Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma i Anica Marković, istoričarka umetnosti, koja je i autor teksta u katalogu izložbe.  Anica je podsetila na značaj crteža koji je svojstven autorkama.

– Crtež je osnova i tkivo svakog likovnog izražavanja i vid umetnikove mentalne zabeleške – objasnila je Marković. Prema njenim rečima, izložba predstavlja i svojevrsni susret suprotnosti, kao što su tradicionalno i savremeno, boje i linije, apstrakcije i figuracije.

Aklima Ikbal je vizuelna umetnica poreklom iz Bangladeša, koja trenutno živi i radi u Beču. Ona crta, slika i pravi kolaže, za stvaranje dela u kojima boja igra glavnu ulogu.

Anika Ešman je rođena i odrasla u Nemačkoj. Studirala je transdisciplinarnu umetnost i grafiku na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču. Njeni radovi mnogu se osim u Austriji videti i u mnogim svetskim galerijama.

U toku izložbe, biće priređeni i poetski programi posvećeni austrijskoj savremenoj poeziji. Stihove će kazivati studentkinje germanistike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *