Uhapšenom tužiocu mesec dana pritvora, na saslušanju negirao krivicu

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Goran Šćepanović odredio je danas pritvor do 30 dana uhapšenom specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Saši Čadjenoviću, osumnjičenom za saradnju s Kavačkim narko-klanom.

Tužilaštvo je predložilo pritvor Čadjenoviću zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke i saučesnike, potvrdio je medijima njegov advokat Lazar Aković posle saslušanja svog branjenika i najavio žalbu na odluku Suda.

Aković je potvrdio da je njegov branjenik osumnjičen da je polovinom 2020. godine postao pripadnik „Kavačkog klana“, na čijem je čelu Radoje Zvicer koji je u bekstvu.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je danas izdalo naredbu o sprovodjenju istrage protiv Čadjenovića.

Tužilaštvo je u petak saopštilo da se Čadjenović tereti da je kao specijalni tužilac zloupotrebio službeni položaj i sprečavao da se protiv pripadnika „Kavačkog klana“ pokreću postupci, preduzima gonjenje, da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnog dela, te da je u pojedinim slučajevima omogućio bekstvo pripadnicima te organizacije.

Čađenović je negirao krivicu.

Specijalni tužilac i portparol Tužilaštva Vukas Radonjić je u izjavi „Vijestima“ kazao da je Čađenović „svesno i namerno“ štitio članove „Kavačkog klana“, te da za to postoje dokazi prikupljeni razmatranjem predmeta koje je vodio, posredstvom kriptovane komunikacije Skaj (SKY ECC) ;pripadnika te kriminalne organizacije i na osnovu izjava svedoka-policajaca.

Radonjić je naveo da je Čadjenović sprečio otvaranje istrage protiv vodja Kavačkog klana iako su mu bili dostavljeni dokazi EUROPOL-a, već je predmet „arhivirao, nalazeći da nema osnovane sumnje“ za gonjenje, a iz spisa „uklonio izveštaj“ te evropske policijske organizacije „kako bi prikrio izvršenje krivičnog dela“.

U dosadašnjoj istrazi su saslušana tri policajca koja su potvrdila sumnje tužioca, rekao je Radonjić i najavio mogućnost proširenja istrage i na druge osobe iz Tužilaštva i Uprave policije.

Čadjenovićev branilac, advokat Aković je novinarima kazao da „teza tužilaštva nije osnovana“, da „nema dovoljno dokaza“ da je izvršio krivična dela za koja se tereti, te da se on ne pominje „niti u jednoj Skaj komunikaciji“.

„Kavački klan“ je organizovana kriminalna grupa iz Kotora koja je u sukobu sa konkurentskim „Škaljarskim klanom“ od 2014. godine, kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina. U njihovim medjusobnim obračunima je tokom proteklih sedam godina poginulo više od 50 ljudi.

U dosadašnjim istragama uhapšeno je više policajaca i pripadnika bezbednosnih službi za koje se sumnja da su pripadali jednom od dva klana koji su se uglavnom bavili krijumčarenjem narkotika iz Južne Amerike.

Čadjenović je crnogorskoj javnosti poznat iz sudskog procesa u Višem sudu u Podgorici „Državni udar“ iz 2017. godine, kada su medju optuženima bili ruski i srpski državljani i lideri proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Čadjenović je tu optužnicu podigao zajedno s tadašnjim glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem. Viši sud je 2019. godine prvostepeno osudio optužene, ali je Apelacioni sud poništio tu presudu i sudjenje vratio na početak. On zastupa optužnicu i u ponovljenom procesu.

Specijalni tužilac je treći visoko pozicionirani pripadnik pravosudne vlasti u Crnoj Gori, upašen u poslednjih nekoliko meseci. Prethodno su uhapšeni bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, a posle nje predsednik Privrednog suda u Podgorici Blažo Jovanić. Protiv njih su podignute optužnice za zloupotrenu službenog položaja.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!