Svinjetina od sredine januara poskupela za oko pet odsto

Posle odluke vlade da odmrzne cene određenih kategorija svinjetine i piletine nije došlo do naglih poskupljenja mesa u maloprodaji. Međutim, prema istraživanju „Politike” u odnosu na, recimo, 18. januar ove godine, kada je ova vrsta mesa još bila u režimu ograničenih cena, svinjetina je u jednom od najvećih trgovinskih lanaca u Beogradu poskupela za oko pet odsto. Ali ne u svim kategorijama – najskuplji „file” juče, i u drugoj polovini prošlog meseca, koštao je u dinar isto – 1.199 dinara po kilogramu. Ali prodavanije, odnosno jeftinije kategorije svinjskog mesa kao što je but poskupeo je sa 650 na 681 dinar, dok je cena krmenadli povećana sa 531 na 556 dinara.

Podsetimo, Vlada Srbije donela je protekle sedmice odluku da se ukine ograničavanje cena za određene kategorije svinjskog i pilećeg mesa.

U međuvremenu oglasili su se i predstavnici Udruženja za stočarstvo pri Privrednoj komori Srbije koji su saopštili da nema realnih razloga za poskupljene svinjetine i piletine, podsetivši da su uslovi proizvodnje ostali isti. Naglasili su da je ova inicijativa pokrenuta još pre pet meseci i to inicijalno od proizvođača i klanično-prerađivačke industrije.

– Niko u tržišnom lancu – farmeri, klaničari, trgovci – ne dobijaju ako se cena poveća i roba stoji na rafovima – izjavio je za Tanjug Nenad Budimović, sekretar tog udruženja. Naveo je da je uredba dala rezultate, odnosno u kratkom periodu je regulisala tržišne oscilacije ali da takav model ne može da bude dugoročno rešenje.

Prema analizi Sistema tržišnih informacija (STIPS) u protekloj sedmici na stočnim pijacama zabeležen je pad otkupnih cena prasadi i tovnih svinja, što delimično ide u prilog predviđanjima da ne postoje realni razlozi za poskupljenje mesa u maloprodaji.

Recimo, na pijaci žive stoke u Čačku pale su prodajne cene prasadi, a zabeleženi su i dobra ponuda i promet. Ista situacija sa cenama bila je u klanicama na teritoriji južnobačkog regiona. Pad otkupne cene tovnih svinja (od 80 do 120 kilograma) evidentiran je i u klanicama na teritoriji južnobanatskog regiona, jer su otkupljivane najčešće po ceni od 200 dinara po kilogramu, navodi se u izveštaju STIPS-a.

Međutim, prema rečima Vukoja Muhadinovića, direktora Industrije mesa „Topola” od ove nedelje dogodio se obrt jer je cena tovnih svinja porasla na 220 dinara.

– Imamo sigurno istorijski maksimum cena svinja u ovom delu godine. Sve do pandemije, u ovom periodu, kilogram je koštao od 120 do 140 dinara. Sada u februaru imamo cenu od 220 dinara. I dalje su žitarice skupe iako su cene neko vreme u padu. U budućnosti se može očekivati poskupljenje jer se smanjuje stočni fond zbog nerentabilnosti proizvodnje. I uvozna prasad ušla su po dosta visokim cenama – izjavio je Muhadinović za „Politiku”.

Upitan kako će se sve ovo odraziti na prodaju, Muhadinović je odgovorio da će verovatno doći do pada potrošnje jer je sve skupo, čak i piletina koja je bila najjeftinija kategorija mesa.

– Sve je neizvesno. Ukoliko cene žitarica nastave da padaju može se dogoditi da će i svinje pojeftiniti, pa tako i meso u maloprodaji – naglasio je naš sagovornik.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!