Svilen gajtan i za Srbiju?

Na sastanku ministara spoljnih poslova NATO, koji je nedavno održan u Briselu, najviše pažnje posvećeno je ratu u Ukrajini, sukobu Palestine i Izraela, ali i situaciji na Zapadnom Balkanu.

– Imamo puno posla na Zapadnom Balkanu, zajedno sa našim partnerima NATO iz celog sveta, uključujući Aziju i Pacifik, poručio je uoči Samita američki državni sekretar Entoni Blinken.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg bio je mnogo konkretniji navodeći da su na Balkanu “viđeni ozbiljni incidenti, povećane tenzije i zapaljiva retorika”. Zato, kako je istakao, NATO mora da ostane fokusiran na taj region, naveo je Stoltenberg.

Kretanja na Istok

Sagovornici “Vesti” upozoravaju da su u pitanju jasne, preteće poruke.

Admiral Boško Antić navodi kao nepobitno da je NATO, a zapravo SAD, politički i ekonomski okupirao zemlje EU, izuzev Mađarske.

– Jasno je i da neće stati, jer da bi stvorio solidnu osnovu za prostor na Istoku, regione bogate sirovinama, mora da raspolaže dovoljnim vojnim efektivima koje bi upotrebio protiv moćne sile kakva je Rusija. Sadašnja kretanja na Istok ne razlikuju se od onih nekadašnjih na Zapad, jer se u ostvarenju tog cilja uništavaju samostalne države i narodi međusobnim sukobljavanjem, kao što je slučaj sa Ukrajinom – kaže on.

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović smatra da je apsurdna činjenica da je na ovom Samitu NATO u istu bezbednosnu ravan svrstao ratne sukobe u Ukrajini i Gazi, koji svakodnevno odnose na hiljada života, sa situacijom na Zapadnom Balkanu.

Front i u Evropi

– Situacija u našem regionu zaista već duže vreme eskalira i daleko je od trajno održive, ali ovakvo rangiranje izazova NATO, predstavlja dramatizaciju. Posebno zato što tenzije izazivaju upravo miljenici NATO, ali i punopravni članovi ove alijanse koji sistematski krše Rezoluciju SB UN 1244, što je slučaj sa KiM ili sistematski revidiraju Dejtonski sporazum, što je slučaj u BiH. Zato je logično pitanje, a šta su pravi ciljevi i šta to NATO sprema i zbog čega u kontinuitetu za tenzije optužuje isključivo Beograd i Banjaluku – upozorava Jovanović.

On je naveo da proteklih meseci zapadni analitičari razvijaju teoriju o “drugom ruskom frontu” u Evropi.

– O apsurdnost takvih teza najbolje govore brojke o “tihom” etničkom čišćenju Srba sa KiM, ali i činjenica da u Federaciji BiH više da i nema Srba. Još samo da od nas zahtevaju da NATO istražitelji dođu u Srbiju i ispitaju događaje iz Banjske, kao što je Austro-ugarska 1914. isporučila ultimatum, pa da sve bude kristalno jasno – zaključuje Jovanović.

“Vojni šengen”

Pre desetak dana, šef Zajedničke komande za logistiku NATO, Aleksander Solfrank izjavio je da bi trebalo formirati “vojni šengen” unutar kojeg će trupe zemalja Alijanse moći slobodno da se kreću. To je objasnio činjenicom da se snage NATO suočavaju sa preprekama prilikom prebacivanja ljudi i municije, jer moraju da se pridržavaju različitih nacionalnih propisa.

Admiral Boško Antić ukazuje da NATO, da bi ostvario sve ciljeve, mora da ima slobodu kretanja svojih vojnih efektiva.

– NATO čini sve kako bi grupisao potreban broj snaga za rat sa Rusijom koja je prepreka ka osvajanju Evroazije, jer davno je rečeno da “ko vlada Evroazijom vladaće svetom”. Nadam se da će neka od članica NATO, svesna da će biti žrtva eventualnog rata, sprečiti izglasavanje tzv. vojnog šengena – kaže admiral Antić.

Ne uzmicati pred pritiscima

Živadin Jovanović kaže da Srbija treba da brani i čuva pravo na izbor da bude vojno neutralna.

– Verujem da je za Srbiju najbolje da se drži svojih osnovnih principa koji su i univerzalni principi međunarodnih odnosa, da aktivno brani svoja prava i legitimne interese, posebno nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet i da ne uzmiče pod pritiscima ili ucenama. To je naš evropski, slobodarski i nacionalni identitet, svima poznat, koji predstavlja izvor snage i široke međunarodne podrške. U našem vekovnom identitetu je da smo bili i ostajemo otvoreni za saradnju sa svima koji nas istinski uvažavaju, ali tako da nikada ne izneverimo osvedočene prijatelje, saveznike i strateške partnere – rekao je Jovanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!