Svetska meteorološka organizacija: Jul bio najtopliji mesec ikada zabeležen

Naučnici iz Svetske meteorološke organizacije i Copernicus službe za klimatske promene objavili su da je jul bio najtopliji mesec ikada zabeležen, od kada postoje merenja globalnih temperatura.

U julu su izmerene rekordno visoke temperature vazduha i okeana, zato je 6. jul proglašen za najtopliji dan, kada je prosečna globalna temperatura vazduha dostigla 17,08 stepeni celzijusa, čime je premašila rekord iz 2016. godine, piše Danas.

U Kini su zabeležene nezapamćene vrućine, sa temperaturama koje premašuju 52 stepena, u Kaliforniji su izmerena čak 53,3 stepena, dok je u Iranu toplotni indeks dostigao 66,7 stepeni.

Prema podacima Copernicus službe za klimatske promene, prosečna površinska temperatura svetskih okeana je dostigla rekordnih 20,96 stepeni celzijusa.

U Sredozemnom moru zabeležena je temperatura od skoro 29 stepeni, dok je temperatura vode u blizini Floride bila slična temperaturi u hidromasažnoj kadi – 38 stepeni, zbog čega je ugrožen opstanak okolnog morskog ekosistema.

Kako ističu stručnjaci iz Kopernikus službe za klimatske promene, intenzivni toplotni talas koji je zahvatio veliki deo Azije, Južne Evrope, Severne Afrike i Severne Amerike posledica je globalnog zagrevanja, ali i činjenice da je na snazi klimatski fenomen „El Ninjo“, koji dovodi do snažnih temperaturnih oscilacija.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!