Superćelijska oluja stiže na Balkan

Meteorolog Marko Čubrilo je na Fejsbuku naveo da nam se približava superćelijska oluja. Za takvu vrstu oluje karakteristični su oblaci koji deluju apokaliptično i pravi su primer sile prirode.

“Danas posle podne i uveče nad delovima BiH, Hrvatske i Srbije biće prisutna jaka linija nestabilnosti koja će lokalno doneti snažne grmljavinske oluje, pljuskove i nepogode. Ponovo može biti superćelijskih razvoja uz pojavu grada, olujnog vetra i akumulacija od preko 20mm padavina za vrlo kratko vreme”, objavio je meteorolog Marko Čubrilo.

Nik Viltgen, meteorolog portala Weather.com, objasnio je o čemu se zapravo radi.

“Superćelijsku grmljavinsku oluju karakterišu postojane i snažne rotirajuće uzlazne struje. Ove oluje nastaju u nestabilnoj vazdušnoj masi, a nužan uslov za njihov nastanak je pomeranje vetra po visini. Obično pri tlu duvaju južni ili jugoistočni vetrovi, a u višim slojevima zapadni ili jugozapadni. Ovakva kombinacija vetrova po slojevima izaziva horizontalno rotirajuće kretanje vazduha u donjim slojevima troposfere. Isto to brzo uzdižuće kretanje vazduha koje pravi oluju, horizontalnu rotaciju vazduha pretvara u vertikalnu, a ta rotacija je često spektakularno vidljiva u strukturi ovog zastrašujućeg oblaka”.

 

On dodaje i da struktura superćelijske oluje omogućava da kiša ili grad padaju prilično daleko od izvora toplog i nestabilnog vazduha koji hrani čitav sistem.

“Te oluje se ne guše u svom vlastitom hladnom vazduhu, već u nekim slučajevima mogu da se gotovo netaknute održavaju satima, prekrivajući desetine, nekada i stotine kilometara površine ispod sebe. Superćelijske oluje često uzrokuju velika zrna grada, snažan vetar i tornada.”

I Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za današnji dan zbog nevremena.

S jedne strane, Za područje Srbije izdato je upozorenje na lokalnu pojavu grmljavinskih nepogoda sa većom količinom padavina i jakim i olujnim vetrom u zoni padavina.

“Danas nestabilno sa lokalnom pojavom grmljavinskih nepogoda sa jakim pljuskom za kratko vreme (preko 20 mm), ponegde gradom i kratkotrajno jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska”, naveli su u zavodu.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!