Suđenje Tačiju počinje 1. marta 2023. godine

Suđenje Hašimu Tačiju i trojici njegovih najbližih saradnika, optuženih za zločine OVK na KiM, trebalo bi da počne 1. marta 2023. godine. Kako je odlučilo sudsko veće kojim predsedava Amerikanac Čarls Smit, 18. januara naredne godine biće održana pripremna sednica, a dok traje suđenje Tači, koji je optužen za ubistva oko 100 i zlostavljanje oko 400 Srba, ostaće u privoru.

„Sud ima u vidu da je Tači uhapšen 5. novembra 2020. godine i da je u pritvoru u Hagu više od dve godine. U tom periodu, preduzeti su značajni koraci za pripremu suđenja. Kako se taj trenutak bliži, Tačijevoj odbrani biće dostupne informacije sve veće osetljivosti koje se odnose na zaštićene svedoke. Veće razume da će ovo suđenje trajati dugo, zbog čega će obezbediti da procedure budu sprovedene što je brže moguće, a razlozi za produžetak pritvora biće redovno proveravani”, navodi se u odluci koju je potpisao sudija Smit.

Tačijevi advokati prethodno su tražili da ga sud momentalno pusti iz pritvora, navodeći da je njegov politički uticaj na Kosovu oslabio, da nema podataka da je u dosadašnjem postupku na bilo koji način ometao sudski proces, kao i da tužilaštvo protiv njega nema dokaze, niti ima indicija da bi optuženi, boravkom na slobodi, počinio nove zločine. Odbrana prvooptuženog podseća da je on spreman da prihvati uslove kućnog pritvora, kao i da postoje treće države koje su izrazile spremnost da ga prihvate i garantuju njegovu dostupnost sudu.

Branilački tim Hašima Tačija nastavlja da osporava svedoke tužilaštva, zbog njihove „srpske veze”, ali veće sudije Smita ocenjuje da odluka o produžetku pritvora ni na koji način nije zasnovana na nepouzdanim informacijama. Utisak je sudskog panela, sudeći prema obrazloženju odluke kojom se odbija Tačijevo puštanje na slobodu, da bi u suprotnom postojao rizik od opstrukcija postupka.

„Ističemo činjenicu da suđenje uskoro počinje, uskoro će identiteti osetljivih svedoka biti obelodanjeni Tačijevoj odbrani, a svaki rizik od uticaja na svedoke

pre svedočenja mora se imperativno izbegavati. Veće se uverilo da postoji rizik da će Tači ometati tok postupka ili počiniti dalje zločine protiv onih za koje smatra da su se suprotstavljali OVK, uključujući i svedoke koji su pružili dokaze u sudskom predmetu”, navodi se u odluci sudije Smita.

Pored Tačija, optuženi su i Kadri Veseli, Redžep Selimi i Jakup Krasnići. U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret počinjena od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji. Zločine su počinili pripadnici OVK protiv stotina civila koji nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Sva četvorica optuženih su se izjasnili da nisu krivi.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!