Suđenje Belivukovoj grupi: Govorilo se o Zviceru, „ubistvu na šinama“, kineskim blindiranim vratima i poznanstvima u pojedinim strankama

Marko Miljković, okrivljen da je uz Veljka Belivuka vodio kriminalnu grupu odgovornu za sedam ubistava, ispitivao je danas svedoka okrivljenog Srđana Lalića na pretresu koji je održan danas u Specijalnom sudu.

Okružen sa više pripadnika sudske straže Miljković se Laliću obraćao upadljivo agresivnim i pretećim tonom.

Kada mu je Lalić na prvo pitanje o tome kada je formirana grupa rekao da se o tome već izjašnjavao Miljković je odbrusio: „Nisam te pitao o čemu si se izjašnjavao, nego mi odgovori na pitanje“.

Nakon što se ovo više puta ponovilo Miljković je rekao da sa optuženičke klupe nije mogao da čuje Lalićev iskaz u celosti.

Nakon kratke rasprave o resursima kojima je grupa raspolagala, Miljković ga je pitao: Da li misliš na onih 15 hiljada evra koje si navodno dobio“.

„Ne nego na ona silna lažna obećanja koja sam od tebe dobio. Ti voliš da lažeš o novcu, to je tvoj manir“, odgovorio mu je Lalić.

Miljković je u par navrata opomenuo Lalića da govori glasnije, primetivši da je prethodinih dana bio glasan dok “ danas nešto šapuće“.

Na to je Lalić odgovorio da ako ga ne čuje može „slobodno da priđe malo bliže“.

Predsedavajuća sudskog veća ovo nije dozvolila.

Po redosledu, prvi je trebalo Lalića da ispituje Veljko Belivuk, ali je on zamolio sud da u skladu sa taktikom odbrane on Lalića ispituje poslednji.

Miljkovićevu konstataciju da Lalić sad treba njemu „da odgovara na pitanja“, ispratilo je skanidaranje iz dela za okrivljene.

Belivuk je vidno, gestikulacijom tela, pokazivao odobravanje na Miljkovićeva pitanja koja su usledila.

Na pitanje Miljkovića da li je prisustvovao sastanku kada je oformljena organizovana kriminalna grupa, Lalić je odgovorio negirajući.

„Nisam bio prisutan na sastanku kada ste Veljko i ti formirali organizaju“, rekao je Lalić, što je propraćeno smehom okrivljenih.

Pomenuta konstatacija je kod okrivljenih izazvala podsmeh, ali je Lalić još jednom ponovio iste tvrdnje.

„Nisam bio na konstituvnoj sednici kriminalne grupe“, ponovio je svedok-okrivljeni.

Lalić je u više navrata imao primedbe na Miljkovićev način postavljanja pitanja, dodajući da mu „preti“, ali i više ironičnih komentara koje je izgovorio tako da su se jedva čuli.

Miljković je zatražio od Lalića i da mu objasni koji resursi su mu obećani prilikom pristupanja, te zatražio da mu Lalić definiše pojam „resursi“, što je propraćeno negodovanjem svedoka-okrivljenog, ali i kratkom definicijom.

„Tebi su resursi prostorije“, podrugljivo je konstatovao Miljković komentarišući Lalićevu izjavu.

Predsedavajuća sudskog veća je, reagujući na ton obraćanja Miljkovića i Lalića upitala „da li su u nekoj zavadi“, što je takođe izazvalo smeh kod prisutnih.

Belivuk je sve vreme komentarisao sa okrivljenima, a povremeno se mogla čuti i po koja psovka u kontekstu podmseha.

Tokom pretresa, Lalić je istakao da deluje kao „zastrašujuć način“ kako Miljković postavlja pitanja, a isto pitanje postavila je i predsedavajuća.

Nastavak ispitivanja Srđana Lalića sve više je ličio na svađu između njega i Marka Miljkovića.

Lalića su posebno uzrujavala pitanja koja po njegovom mišljenju nisu imala nikakve veze sa krivičnim delima i koje su jedini cilj imale da upletu u ovaj postupak ljude koji nemaju nikakve veze sa ovim postupkom.

Tako je Lalić nevoljno rekao da mu rođena sestra živi u Češkoj gde se jedno vreme krio nakon „ubistva na šinama“.

Na njegovo oklevanje da odgovorio ko ga je zaposlio u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, Miljković je rekao da je to učinio njegov ujak Momčilo Babić, koji je aktuelni ambasador Srbije u Moskvi.

Lalić je nakon ovih pitanja više puta negodovao a u jednom trentku je sebi u bradu rekao „smeće“ aludirajući na Miljkovića.

Nakon niza pitanja o nasilju koje je Lalić sprovodio nad više lica, Miljković ga je pitao kada on bije ljude.

– Tukao sam ljude kada me finansijski oštete i kada me lažu, kazao je Lalić, na šta je Miljković upitao „što mene niste tukli kada tvrdite da sam vas lagao“.

Lalić je na ovo odgovorio – „ne znam, žao mi je“.

U jednom momentu Miljković je rekao Laliću da nema potrebe da se nervira.

– Ja se ne nerviram, moje oružje je istina, a tvoje je laž, odgovorio je Lalić.

Srđan Lalić je, podsetimo, bio visokopozicioniran u kriminalnoj grupi, a u skladu sa sporazumom koji je potpisao sa tužilaštvom, je detaljno opisao zločine grupe.

Lalić tvrdi da mu je Zvicer nakon atentata u Ukrajini slao slike iz bolnice

U nastavku pretresa svedok-okrivljeni Srđan Lalić rasvetlio je detalje po pitanju poznanstva za vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom.

Lalić je istakao da je sa Zvicerom kontaktirao putem Skaj aplikacije, te je pored glasovnih poruka, kao uverenje o identitetu, istakao i fotografiju koju je dobio od samog Zvicera.

On je naveo da je posle pokušaja atentata koji je izvrešen u Ukrajini na Zvicera, Lalić dobio i fotografiju iz bolnice na kojoj mu Zvicer pokazuje palac na gore, dok se vidi i „cevčica iz usta“.

Kako je Lalić istakao, platio je Zviceru i čarter let.

„Znam ne samo što si mi ti rekao, nego mi je nakon atentata u Ukrajini slao slike iz bolnice sa podignutim palcem gore, zamolio je da mu platim čarter let iz Ukrajine“, rekao je Lalić.

Planirano je da na sledećim pretresima, koji su zakazani za 20, 21, 22. i 23. decembar, okrivljeni Marko Miljković nastavi sa postavljanjem pitanja svedoku-okrivljenom Srđanu Laliću.

Miljković pitao Lalića zašto nije prijavio ubistvo Vlastimira Miloševića za koje je saznao iz medija

Marko Miljković je tokom unakrsnog ispitivanja istakao da mu nije jasno zašto Lalić, koji za ubistvo Vlastimira Miloševića ima samo neposredna saznanja, nije prijavio policiji kada je shvatio o čemu se radi.

„Jednostavno nisam prijavio. Delom jer sam se bojao, drugim delom da ti i Veljko ne odete u zatvor“, rekao je Lalić.

Lalić je ranije istakao da je za ubistvo Vlastimira Miloševića, u čijoj opservaciji je direktno učestvovao postavljanjem GPS lokatora, saznao tek sutradan iz medija.

„Znaš da je tako“, rekao je svedok-okrivljeni.

On je direktno implicirao da su i on i Belivuk imali saznanja o tim akcijama i više puta naglašavajući da su mu upravo oni „držali stražu“ dok je pomenuti uređaj postavljao.

„Bio si iznenađen kako sam brzo završio.“, rekao je Lalić.

Kako je rekao, ponudio se i da Miloševića prebiju, ali nije imao informacije da je planirana likvidacija.

„Rekao sam ti: ‘Evo sad će da izađe, možemo da ga prebijemo’, na šta si mi odgovorio: ‘Ne, neka, ne brini’“, opisao je Lalić.

Miljković ga je upitao i da okarakteriše njihov odnos, te da li su bili prijatelji.

„Ne mogu sa sigurnošću da kažem da li smo bili prijatelji. Više drugari, odnosno saradnici“, rekao je Lalić.

On je dodao da za Belivuka smatra da su bili prijatelji.

Kako je pojasnio, on je tokom perioda u kom su Belivuk i Miljković bili u pritvoru, određenom Ljubi dao novac, najpre rekavši „da pomogne grupu“, a potom se ispravio i rekao da je dao „za Belivuka“.

„Bio mi je bitan Veljko Belivuk“, naglasio je više puta Lalić i istakao da ga nije bilo preterana briga za Miljkovića.

Prema njegovim rečima radilo se o više hiljada evra, koje nikada nisu stigle na pravu adresu.

„Belivuk mi je mnogo kasnije objasnio da novac nije dobio, te rekao da će on to da reši“, rekao je svedok-okrivljeni.

Blindirana kineska vrata od 250 evra Lalić ugradio na stadion „JNA“

Na pitanje Marka Miljkovića da li je učestvovao u kupovini i postavljanju “nekih blindiranih vrata” u okviru stadiona “JNA”, Lalić je rekao da je delom doprineo novčano, kao i da je postavljao vrata.

Kako je tokom unakrsnog ispitivanja istakao, vrata su kupljena u radnji na Banjici u blizini osnovne škole „Bora Stanković“, te da su koštala 250 evra, kao i da je moguće da su proizvedena u Kini, ali da on to sa sigurnošću ne može da zna.

Miljković je potom upitao svedoka-okrivljenog da li je smatra da “kineska blindirana vrata od 250 evra” mogu da zaštite bilo koga ko se nalazi iza njih, te da li zaista misli da bi on i Belivuk pristali na nešto takvo i da ne bi uložili više novca za kvalitetnija vrata.

“Mislim da si promašio pitanje, nisam veštak”, rekao je kratko Lalić.

Lalić imao prijatelje u Zelenoj stranci?

Miljković je tokom unakrsnog ispitavanja postavio pitanje Laliću o njegovim vezama sa Privrednom komorom Zelene Srbije, te njegovim vezama sa ljudima koji su njeni članovi.

Lalić nije negirao da je boravio u prostorijama pomenute stranke, te da ga je tamo posetio i Veljko Belivuk sa Miljkovićem, navodeći da tada još uvek nije znao koja je uloga Marka Miljkovića niti ko je on.

„Mislio sam da si šofer Veljku. Ćutao si i gledao u nas kao u bioskop. Nisi mi bio bitan“, rekao je Lalić.

On je dodao da je Miljkovića u početku sa Belivukom u prepiskama i razgovoru nazivao „Mali Mare“, zbog čega je Belivuk u sudnici, kroz ciničan osmeh, negodovao.

Optuženi pokušali da deluju opušteno, nervoza bila primetna

Marko Miljković je ušao vidno raspoložen u sudnicu, pozdravljajući prisutne sa: “De ste braćo”.

Odmah posle njega, u sudnicu je uveden Veljko Belivuk koji je pokazao nelagodu prilikom skidanja lisica, kako grimasama na licu, tako i uvijanjem ruku i masiranjem zglobova.

Razgovore sa svojim advokatima pre početka pretresa su tražili gotovo svi optuženi koji se brane sa slobode, a Belivuk je sa sobom, kao i Miljković, poneo fasciklu.

Jednom od advokata odbrane mikrofon je iznenada uključen i pre početka pretresa, te se na razglasu moglo čuti komentarisanje utakmica sa Svetskog prvenstva u fudbalu, a između ostalog i da su “Nemci izvisili”.

Iako su optuženi, očekivano, čekali da čuju Miljkovićevo ispitivanje svedoka-okrivljenog, po koji osmeh čuo se i tokom završnih ispitivanja advokata odbrane.

Jedan od advokata odbrane tražio je od Lalića da bolje opiše prostorije na stadionu JNA, ciljajući na prostorije koje su nakon hapšenja označene kao “bunker”, Lalić je tražio da se precizira pitanje.

“Želite da kažete bunker”, upitao je Lalić, insistirajući da se taj termin koristi za postavljanje pitanja o pomenutim prostorijama.

Pitanja su se ticala i prostora oko samog stadiona, pa je tako bio upitan i da li je civilima bilo omogućeno da uđu na parking.

“Zvanično biste možda i mogli, ako zloupotrebite budnost portira”, rekao je Lalić, što je izazvalo smeh kod prisutnih.

Planirano je da na sledećim pretresima, koji su zakazani za 20, 21, 22. i 23. decembar, okrivljeni Marko Miljković nastavi sa postavljanjem pitanja svedoku-okrivljenom Srđanu Laliću.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!