Subotica: Nova godina počela poskupljenjem komunalija

Za Subotičane nova 2023. godina je počela sa poskupljenjima. Na poslednjoj lanjskoj sednici Gradskog veća, održanoj 29. decembra, odobreno je povećanje cene usluga čak osam komunalnih preduzeća i to u rasponu od 10 do 35 odsto.

„Čistoća i zelenilo” i „Vodovod i kanalizacija” prednjače sa 25 odsto povećanja cena usluga. Odnošenje smeća iz individualnih domaćinstava koštaće od 1. februara 7,58 dinara po kvadratnom metru, a iz stanova 9,16 dinara, takođe po kvadratnom metru. Cene odnošenja smeća korigovane su pre tačno dve godine, decembra 2020, i tada je iznošenje smeća koštalo 6,06, odnosno 7,33 dinara.

„Vodovod i kanalizacija” kubik čiste vode naplaćivaće 76,58 dinara (do sada je bilo 61 dinar), odvođenje otpadnih voda koštaće 46,75, a prečišćavanje 56,88 (do sada je bilo 45,50) dinara po kubnom metru. Ali ovo nije konačna cena za korisnike, jer na nju još treba dodati i PDV. Osim toga, na svakom računu postoji stavka od 130 dinara na ime pogonske spremnosti za koju se inače, prema odluci od pre dve godine, do sada plaćalo 104 dinara.

Poskupeo je i gradski i prigradski prevoz „Suboticatransa” i to u proseku za preko 12 odsto, te sada karta u vozilu košta 120 dinara u gradskoj vožnji, a ukoliko je kupljena u pretprodaji 90 dinara. Za prigradska naselja do pet kilometara, karta je 90 dinara, a za ona najudaljenija do 40 kilometara 370 dinara.

Skuplje će biti i parkiranje u gradu. Stajanje sat vremena u crvenoj zoni, odnosno u centru grada koštaće 55, umesto 38,94 dinara, a u širem centru, ili žutoj zoni 45 dinara, a do sada je cena bila 29,47 dinara. Poskupela je i doplatna karta odnosno kazna, i košta hiljadu dinara.

Poskupele su usluge JP „Stadion” te jednokratna karta za kupanje ili klizanje od 1. februara košta 250 dinara umesto dosadašnjih 200 dinara.

Odobren je i zahtev JKP „Pogrebno” za poskupljenje usluga sahranjivanja, kao i preduzeća „Dimnjičar”, koje će takođe od 1. februara imati više cene te će čišćenje dimnjaka u domaćinstvu koštati 2.192 dinara.

Poskupeće i pijačarina, po zahtevu JKP „Subotičke pijace”. Tezga sa vitrinom za prodaju mlečnih proizvoda na najpopularnijoj Mlečnoj pijaci u centru grada koštaće 8.422 dinara za mesec dana, vitrina za prodaju mesa će mesečno stajati 11.621 dinar, a mesečni zakup tezge je 6.310 dinara.

Na istoj sednici Gradskog veća uređene su i cene taksi usluga u gradu te start vožnje od šest do 22 časa košta 150 dinara, a svaki pređeni kilometar 80 dinara.

Gradonačelnik Stevan Bakić ocenio je da su ova poskupljenja komunalnih usluga opravdana, jer se mora održati funkcionisanje gradskih službi. „Na povećanje cena usluga javnih preduzeća uticala su tri glavna faktora: povećanje cene energenata, rast cena na malo i povećanje minimalne cene rada”, rekao je Bakić. Takođe je dodao da je raspon povećanja veliki zbog toga što neka preduzeća svoje cene nisu menjala čitavu deceniju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *