Stravično vršnjačko nasilje u Apatinu uz igru „Jasenovac“

Igra „hvatanja i kažnjavanja“, bizarnog naziva „Jasenovac“, eskalirala je pre oko mesec dana u vršnjačko nasilje u osnovnoj školi u Apatinu.

O ovom slučaju obaveštena je policija i sve nadležne institucije, koje su preduzele sve neophodne mere i aktivnosti iz svoje nadležnosti. S obzirom da se radi o osetljivoj kategoriji, odnosno maloletnicima, ceo postupak je zatvoren za javnost i do zvaničnih informacija nije moguće doći. Za Kurir se o ovom slučaju oglasila baka jednog od napadnutih đaka, čije ime, zbog zaštite njenog maloletnog unuka, nećemo objaviti.

– Ova „igra“ je nazvana „Jasenovac“ i osmišljena je tako da se „uhvaćeni“ učenik kažnjava čvrgom u glavu. Osmislio je dečak koji je strah i trepet u razredu već godinama i koga se svi plaše. On je ujedno bio i ”glavni” za kažnjavanje, a pomagala su mu još dvojica koja su „lovila“ ostale dečake i na taj način „kupovala“ njegovu zaštitu. Međutim, ubrzo je čvrga prerasla u šamar, pa u šamarčinu, vezanje konopom, bodenje šestarom… Sve se to dešavalo kod teretane u hali, započinje priču ova zabrinuta baka.

Njen unuk je, nakon nekoliko šamara, kako tvrdi, hteo da izađe iz te grupe i igre, jer nije želeo da trpi nasilje, ali je zbog toga od nasilnika dobio – dodatne batine!

– Udario mu je par šamara, zavrtao ruke, terao da kleči i tako mu stavi do znanja da mora da bude poslušan i da ćuti. Mom unuku je od svega pozlilo, ali iz straha od daljeg maltretiranja roditeljima tada ništa nije rekao, nastavlja naša sagovornica.

Nakon nekog vremena i vidljivih modrica na jednom dečaku, ceo slučaj je otkriven i prijavljen školi, policiji, školskom policajcu i svim drugim nadležnim institucijama.

– Od tada je prošlo mesec dana, ali za sada nema nikakvog epiloga, osim da su nasilje i ova bizarna igra prekinuti. Nasilnik se malo smirio, ali ga se svi i dalje plaše. Većina roditelja, kao i moja deca, ćute čekajući rasplet celog ovog slučaja i kazne za nasilnike, završava svoju ispovest ova baka.

Ona, na kraju, dodaje da ovim izlaskom u javnost želi da pruži podršku svom unuku, ali i svim drugim učenicima da ne treba da pristanu da budu taoci jednog nasilnika, da mu se suprotstave i sve ispričaju roditeljima, ali i da pozove sugrađane da zajedno dignu glas i od nadležnih institucija zatraže najstrožiju kaznu za nasilnike.

U školi nam je potvrđeno da je disciplinski postupak u toku, a da se, po pitanju prevencije, organizuju predavanja za učenike i obavezni roditeljski sastanci na temu nasilja, dok će školski policajac svim sedmim razredima održati predavanje na temu vršnjačkog nasilja.

– Škola će preduzeći sve neophodne mere kako bi, pre svega, zaštitila učenike i zaustavila bilo kakav vid nasilja i to isključivo uz saradnju roditelja i zajednički rad, jer bez njih sami ne možemo ništa da učinimo, navode u školi.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!